Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Szicíliát érdemes felkeresni aktív vulkánjai, természeti szépségei, csodálatos strandjai és gasztronómiája miatt. Szicília fővárosa Palermo, amelynek tengerpartja és a város maga is tele van éttermekkel, hangulatos, teraszos kávézókkal. Ha a szigeten járunk érdemes meglátogatni Trapanit, amely sólepárlóiról híres; Cefalut - az egykori halászfalut, ami mára már közkedvelt üdülőhellyé vált; Taorminát és híres Görög Színházát; valamint Agrigentot és a Templomok Völgyét. Népszerű bérautó felvevőhelyek Szicíliában: Palermo Repülőtér és Catania Repülőtér.

Szicília nagyon kellemes éghajlattal megáldott sziget, több mint 2000 a napsütéses órák száma, Európában az élvonalban jár. Természetesen különbség van a tengerpart és a szárazföld éghajlata között. Tavasz már korán kezdődik a szigeten, minden virágba borul és csodálatos színekben pompázik. A nyár meglehetősen meleg, különösen a tengerparton; 1865-ban mérték Szicíliában a legmagasabb hőmérsékletet, ekkor 49,6 fok volt. Szeptember és október időjárása nagyon kellemesen meleg, így az ősz viszonylag későn kezdődik. A szicíliai tél enyhe és esős, február a karnevál időszaka a szigeten és kirándulni még a téli hónapokban is van lehetőség.

Július és augusztus nagyon forró, ekkor a legnagyobb a tömeg és minden drágább Szicíliában, beleértve a szálláshelyeket is. Kevesebb turista és kellemesebb idő fogad minket például májusban, júniusban és szeptemberben. A tengerben még november végéig lehet fürdeni.

Autóbérlés Cataniában és autókölcsönzés Palermo városában

A legtöbb nemzetközi autókölcsönző Olaszország legnagyobb városában és repterén jelen van, ezek közé tartozik természetesen a Palermo repülőtér (Falcone–Borsellino repülőtér, PMO) és a Catania repülőtér (Catania-Fontanarossa repülőtér, CTA) is. Az autóbérlés Catania repülőterén a következő autóbérlő cégek által biztosított: Italy Car Rent, Interrent, Sixt, Sicily by Car, Firefly, Locauto, Europcar, Avis, Hertz, Budget ésTarget.

Palermo repülőtér autókölcsönzők tekintetében szintén nem marad alul Catania mögött, a következő reptéri autókölcsönzők Palermo repülőterén is megtalálhatóak: Italy Car Rent, Target, Sixt, Sicily by Car, Firefly, Locauto, Europcar, Avis, Hertz, Budget és King Rent, akik exkluzív autókat (Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Lamborghini) is bérbe adnak.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.