Szicíliai útikalauz egyéni utazóknak

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, rengeteg látnivalóval várja az aktív pihenés szerelmeseit. Tavasz, kora nyár és ősz kiválóan alkalmas arra, hogy körbeautózzuk a "Nap szigetét", Szicíliát. Már Goethe is megírta a szigetről: "…Szicília nélkül nem lehet igazi képünk Itáliáról: itt van a kulcsa mindennek."

Szicíliába legkönnyebben menetrendszerinti járatokkal juthatunk el Budapestről római, vagy milánói átszállással; illetve Bécsből közvetlenül
a Lauda Air és az Austrian Airlines légitársasággal. Ezenkívül charter járatokkal is el lehet jutni Szícíliába.

Ide kattintva letöltheti a Kirándulás és Autóstúra Szicíliában nyomtatható változatát (pdf 0,3Mb).

1. nap

Catania autóbérlés

A járattól függően megérkezés Szicília Catania Repülőterére. Bérautó felvétele a repülőtéren, majd a szállás elfoglalása Cataniában.
Szállásajánló: San Max Hotel

Az első nap kipihenhetjük az út fáradalmait, megnézhetjük Catania városát, mely 30km-re fekszik

az Etnától. A városban számos látnivaló van pl. Piazza del Duomo - Világörökség részét képező barokk épületegyüttes a híres Fontana dell'Elefante lávakő szoborral; Sant' Agata katedrális. Cataniában található a Szicíliában legépebben megmaradt római színház is (cím: Via Vittorio Emanuele 260 Catania) Este elkölthetünk egy finom vacsorát Catania népszerű étteremében, a Turi Finocchiaro-ban (Via Euplio Reina, 13, Catania), amely több mint 100 éve fontos találkahely a városban - a pizzájuk kitűnő.

2. nap

Siracusa - Ortygia autóbérlésSiracusa autóbérlésNoto autóbérlés

A második nap kezdődik az igazi autóstúra! Induljunk Siracusába és Notóba.

Útvonal: Catania-Siracusa (66km), Siracusa-Noto (37.9km), Noto-Catania (94km)


Nagyobb térképre váltás

Az első megállóhelyünk Siracusa, mely Cicero szerint "a legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb". Óvárosa, Ortygia, a Világörökség része. Híres ókori emlékei közé tartozik Apollón temploma, mely egykor arab mecsetként szolgált; ókori színháza, melynek caveája (a vadállatokat tartották itt) a legnagyobb volt, amit a görögök építettek. A színház mellett látható a kőfejtő (latomie), ahol a rabokat tartották, Dionüsziosz füle barlang, valamint a római amfiteátrum és természetesen a dóm fontos látnivaló Siracusában.

Következő megállóhely: Noto, mely a sziget délkeleti részén fekszik és méltán nevezik Szicília barokk fővárosának. A XVII. században teljesen újjáépítették egy pusztító földrengés miatt. A mai napig megőrizte késő barokk építészeti jellegét. A város számos gyönyörű templommal büszkélkedhet, szám szerint 35-tel!!
Miután felfedeztük Noto szépségeit, visszamegyünk Cataniába.

3. nap

Etna autóbérlésselTaormina autóbérléssel

Útvonal: Catania-Etna (48,7km), Etna-Taormina (62,5km), Taormina-Catania (54km)


Nagyobb térképre váltás

Az Etna felfedezéséhez érdemes a napot korábban kezdeni. Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja, jelenlegi magassága 3329m. A vulkán szinte állandó működésével betekintést nyújt a vulkánok titokzatos világába. Az Etna csúcsa 2 irányból közelíthető meg, a déli út és az északi út irányából. Az előbbi Nicolosin keresztül vezet a Rifugio Sapienza nevű turisztikai központig (1910 m) -ez a népszerűbb túraútvonal. Az út során elhaladunk számos parazitakúp és megszilárdult lávaár mellett.

Innen kötélpályán lehet feljutni a Montagnola kúp tetejére (2507 m), ahonnan 15 percnyi gyaloglásra található a Piccolo Rifugio nevű turistaház. Biztonsági okokból a csúcskráter nem közelíthető meg, de működés idején innen is látni a kráterek lávaszökőkútjait, hallani a vulkán morajlását. Megfelelő időjárási viszonyok között terepjárókkal 2800 méteres magasságig is megközelíthető a vulkán, de a csúcskráterek látogatása minden esetben szigorúan tilos. (forrás:Wikipédia) Meleg ruha (dzseki, pulóver) kényelmes cipő szükséges a túrához.

Délután a híres és festői fekvésű Taormina meglátogatása. A város leghíresebb látnivalója a görög színház, azaz a teatro greco, melyet Csontváry Kosztka Tivadar is megörökített festményén - A taormina görög színház romjai. Gladiátorjátékokat rendeztek itt, ma is gyakran használják koncertek, opera- és színházi előadások megtartására. Taorminában járva érdemes még megnézni a San Nicolo Normann-kori bazilikát, valamint Naxosz romjait. Ha a városnézés után egy kis fürdőzéshez támad kedvünk, természetesen azt is megtehetjük, a Jón-tenger vize kellemesen meleg, és nagyon sós itt. Késő délután visszaindulás Cataniába.

4. nap

Cefalu autóbérlésselMessina autóbérléssel

Útvonal: Catania-Messina (96,6km), Messina-Cefalu (167km), Cefalu -Palermo (68km)


Nagyobb térképre váltás

A reggeli órákban indulás Messinába, mely a Messiniai-szoros mentén fekszik a sziget északkeleti csücskében. Sétáljunk egyet Messina óvárosában, nézzük meg a messinai dómot, a Santissima Annunziata dei Catalani templomot, Montorsoli Fontana d'Orione szökőkútját.
Induljunk tovább Cefaluba, mely egy hagulatos üdülőhely a Tirrén-tengerpartján. Ókori emlékei közé tartozik a római fürdő, katedrálisa méltó emléke a normann építészetnek. Ha időnk engedi menjünk fel a hegycsúcsra - La Rocca, ahol még ma is állnak a szaracén vár romjai, ahonnan csodálatos a kilátás. Cefalunak nagyon szép a strandja, érdemes itt is megmártózni a tengerben.

A negyedik napon a szálláshelyet Palermóban érdemes foglalni.
Szállásajánló: Astoria Palace Hotel

5. nap

Palermo autóbérlésselOrto Botanico Palermo Autóbérléssel

Ezt a napot szánjuk rá Palermóra, mely nemcsak a maffiáról híres a város, nagyon szép a palermói székesegyház is, ami 1135-ig mecset volt. A Museo Archeologico Regionale/Régészeti Múzeum jelentős etruszk, karthágói, római és görög gyűjteménnyel rendelkezik. Palermóban járva mindenképpen kóstoljuk meg a helyi konyha finomságait, nincs erre jobb hely, mint a Piccolo Napoli étterem (4 Piazzetta Mulino a Vento). Szicíliai ínyencségeket is beszerezhetünk a fővárosban, ilyen pl. a Pasta reale - ami nem más mint mandulából és marcipánból készült édesség, igazi gyümölcsök mintájára készítették őket, vagy a Corleone pasta. A szicíliai finomságok közé tartozik még az arancini (kis olajban sütött rizsgombócok mozzarellával töltve) vagy a canola (péksütemény, édes ricottával töltve) jól illik a kiváló Corvo Bianco szicíliai fehérborhoz.

A sok finomság után kedvünk támad egy kis sétához, arra nincs jobb hely, mint az Orto Botanico (2A Via Lincoln) azaz a palermói botanikus kert hűs pálmafás sétányai, ahol papagájok repkednek a fejünk felett.

Ha napozni szeretnénk és úszni egyet a tengerben, akkor vár minket Mondello - Palermo csodálatos, fehérhomokos, kristálytiszta vízű strandja. Egy palermói nap megkoronázása, ha elfogyasztunk egy finom vacsorát a tengerparton, erre kiváló hely a La Corte Dei Mangioni (97, v. Sammartino, Palermo).

6. nap

Mondello Palermo bérautóvalErice autóbérléssel

Útvonal: Palermo-Erice (113km), Erice-Trapani (13km), Trapani-Marsala (30km). Szállásajánló Marsalában: Hotel Carmine


Nagyobb térképre váltás

A reggeli órákban indulás Ericébe, ebbe a csodálatos, hegyi kisvárosba a Trapani-partvidéken. Itt mindenképpen érdemes megnézni a Vénusz szentélyt, lélegzetelállító helyen fekszik, és a kilátás is gyönyörű innen.

Ericében tett látogatásunk után induljunk tovább Trapaniba, ami sólepárlóiról híres. Amerre a szemünk ellát, mindenütt végtelen sómezőket látunk, valamint a felettük magasodó szélmalmokat. Marsala a 6. nap végállomása, amely híres sherryjellegű borspecialitásáról.

7. nap

Trapani bérautóvalSelinunte bérautóvalKonkordia templom bérautóval

Útvonal: Marsala-Selinunte (46km), Selinunte-Agrigento (101km)
Szállásajánló - Agrigento: Hotel Ristorante Akragas


Nagyobb térképre váltás

Az utolsó előtti napunkat kezdhetjük marsalai városnézéssel, betekintést nyerhetünk a város múltjába, ha ellátogatunk a helyi archeológiai múzeumba, majd induljunk Selinunte városába, mely Szicília legfontosabb ókori, történelmi emlékeivel büszkélkedhet, Dél-Olaszország legnagyobb görög kolóniája itt volt egykor. Selinuntét meglátogatva olyan érzésünk támad, mintha Görögországban járnánk. Héra-temploma igazi remekmű.

Selinuntéból, egy kicsit hosszab vezetéssel, eljutunk Agrigentóba, ahol megnézzük a híres Templomok völgyét (Valle dei Templi), ami igazából nem völgy, hanem hegyhát és 12 km hosszú régészeti övezete, görög és római templommaradványokat rejt. A Világörökség része, naponta több ezer turista kíváncsi hét csodálatos, dór stílusban épült görög templomára. A Konkordia-templom maradt meg a legjobb állapotban, a többit sajnos számos földrengés rongálta meg.

8. nap

Piazza Armerina - Villa Romana del Casele bérautóvalÚtvonal: Agrigento-Piazza Armerina-Catania (203km)


Nagyobb térképre váltás

A reggeli órákban indulás Agrigentóból Piazza Armerinába, ahol nézzük meg a Villa Romana del Casale világhírű, 5. századból származó mozaikjait, amelyek a Világörökség részét képezik.

A szicíliai túránk Szicília Catania repülőterén bérautónk leadásával ér véget.

A fenti útvonal egy ajánlott útiterv, mely bárhogyan módosítható, alakítható.

További szállodák Szicíliában