Olbia

Autóbérlés Olbia

Olbia Szardínia északkeleti részén fekvő város Olbia-Tempio megyében, lakosainak száma 58,066 fő. A római korban Olbia, középkorban Civita és egészen 1940-ig a Terranova Pausania nevet viselte.

Gazdasági központ, fontos szerepet játszik az élelmiszeriparban is. Nyaranta sok turista látogatja szép tengerpartja és látnivalói miatt. Olbia városát feltehetőleg a punok alapították. A római korban már fontos kikötő volt és a középkorban pedig a négy legfontosabb független állam egyikének - Giudicato di Gallura - fővárosa volt. A város éghajlata mediterrán forró, száraz nyarakkal és enyhe telekkel.

Olbia legérdekesebb látnivaló közé tartozik a San Simplico katedrális a 11-12. századból, a középkori templom - a Chiesa di San Paolo Apostolo és a Nemzeti Régészeti Múzeum. Az utóbbit Vanni Macciocco építész tervezte és egy különlegesen modern, kortárs épület a kikötő közelében.

Aki szeretne kicsit többet tudni a szardíniai borkészítés rejtelmeiről, annak érdemes ellátogatni a Tenute Olbios pincészetbe, ahol hosszab és rövidebb túrák között válogathatunk. Megkóstolhatjuk az itt termelt bort és sétát is tehetünk a szőlészetben. A pincészet 7 km-re található Olbio városától (az SP24 jelzésű út).

Ha a strandolás mellet egy kicsit szeretnénk kirándulni is, akkor a kikötő mögött magasodó Cape Figaro-t is felfedezhetjük (340 m magas). A bozótosban különböző túraútvonalak vannak, elvezetnek az elhagyatott világítótoronyhoz - il vecchio semaforo - ahonnan Guglielmo Marconi az első rádiójeleket küldte a szárazföldre 1928-ban.

Sokan csak átutaznak Olbia városán, holott sok érdekességet lehet megnézni a városban és környékén is. Szardínia északkeleti része számos - turisták által nagyon kedvelt - üdülővárosnak ad otthont. Itt található a híres Costa Smeralda számtalan, meglehetősen drága és modern üdülőközpontokkal és szállodákkal. Vannak természetesen kevésbé felkapott tengerpartok is, ahol még találhatunk alig látogatott (kivéve augusztusban) strandokat. Ezek közé tartozik Santa Teresa Gallura és Palaus, ahonnan komp is indul a La Maddalena-szigetre.

Olbia mindig is fontos szerepet játszott a szárazföld és Szardínia összekötésében. Fontos közlekedési csomópont, ugyanis itt található az Olbia Costa Smeralda repülőtér, az Olbia-Isola Bianca utaskikötő és az Olbia vasútállomás is, ami összeköttetést biztosít a város és Porto Torres, Golfo Aranci és Cagliari között. Autópálya köti össze Olbiát Nuoro és Cagliari városával (SS131 jelzésű), valamint főút vezet Sassariba (SS199-E840), Tempio Pausania (SS127), és Palau (SS125) városokba.

Az autóbérlés a leggyorsabb és legkellemesebb módja, hogy felfedezzük Szardíniát és Olbia városát. A legnagyobb nemzetközi és olasz autóbérlő cégek is képviseltetik magukat az Olbia Costa Smeralda (OLB) repülőtéren: Thrifty, Goldcar, Sicily by Car, InterRent, Sixt, Europcar, Hertz, Locauto, Enterprise, Noleggiare és Firefly.