Róma

Olaszország kultúrális, közigazgatási és vallási központja. Igaz, az a mondás, hogy "Rómát nem lehet egy nap alatt megnézni". Lépten-nyomon csodálatos műemlékekbe botlik a látogató. Piazza di Spagna, Spanyol lépcső, Forum Romanum,Trevi-kút, Capitolium-tér és még sorolhatnánk. Rómát látni kell! Belekóstolhatunk a la dolce vitába, elfogyaszthatunk egy igazi olasz vacsorát a híres római trattoriák egyikében. Ha Róma zajos forgata után egy kis nyugalomra vágyunk, akkor látogassunk el a Rómától 30 km-re fekvő Tivoliba, ahol csodálatos szökőkutak és ciprusok között sétálhatunk a Villa d 'Este parkjában; vagy Róma tengerpartjára, a Lido di Ostiára.

Autóbérlés Rómában

Róma a leghíresebb főváros talán az egész földön. 2,7 millió ember lakik az olasz fővárosban, így Olaszország legnépesebb és az Európai Unió negyedik legnépesebb városa. A város két folyó találkozásánál fekszik, ezek közül egyik a Tiberis, a másik az Aniene folyó. Olaszország közép-nyugat részén helyezkedik el.

Róma az egyetlen hely a világon, ami a város határain belül egy másik országnak ad otthon. Ez nem más, mint a Vatikán; ezért is hívják Rómát “két állam fővárosának”. Európa egyik legrégebben lakott városa az örök város.

Földrajzi elhelyezkedésének is köszönhető - Olaszország szívében található - hogy az autóbérlés Rómában a legideálisabb módja, hogy felfedezzük Olaszország csodálatos vidékeit. A római körgyűrű - Grande Raccordo Anulare (GRA) Rómától kb. 10 km-re fekszik.

A római városlátogatás után - főleg a nyári időszakban - természetesen a strandok sem maradhatnak ki, már Rómától 30-40 km-re szép strandokat kereshetünk fel. A Róma környéki 5 legjobb strand közé tartozik Maccarese, ami 40 km-re fekszik az olasz fővárostól, kellemes vidéki környezetben egy nyugalmas strand. Lido di Ostia az előbbi strand ellentéte, 10 km hosszú partszakasza van és 30km-re fekszik Róma központjától. Egész nyáron sokan üdülnek itt, a rómaiak szinte minden vasárnapjukat itt töltik júliusban.

Sabaudia kicsit távolabb fekszik - 65 km Rómától - megéri a fáradságot, mert csodálatosan szép, nyugodt strand. Sperlonga szintén az elbűvölő helyek közé tartozik Róma környékén, megkapta a Kék Zászlós minősítést is (két órás autóútra fekszik Rómától). Anzio szintén nagyon szép tiszta strand, ahol kiváló haléttermek sorakoznak a parton.

Autókölcsönzés Róma - autókölcsönző Olaszország

Róma-Fiumicinói repülőtér vagy Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtér (FCO) Rómától 25 km-re délnyugatra fekszik. A hatodik legforgalmasabb légikikötő Olaszországban, kb. 36 millió utas fordul meg itt évente. Négy terminál található a reptéren, elnevezésük: T1, T2,T3 és T5.

A Wizz Air és az Alitalia menetrenszerinti járataival juthatunk el Rómába Budapestről. A reptéri autókölcsönzők Róma Fiumicinói repülőterén a Torre Uffici 2-es részen találhatóak meg, csak követnünk kell a jelzéseket a belföldi és nemzetközi érkezési csarnok irányába. Róma másik fontos reptere a Ciampino–G. B. Pastine nemzetközi repülőtér (CIA), a városközponttól 12 km-re található. A Ryanair menetrendszerinti budapesti járatai is ide érkeznek. A reptereken kívül természetesen Róma belvárosában is biztosított az autókölcsönzés.

Az autóbérlés Róma repülőterén a legkényelmesebb módja, hogy ellátogassunk a róma környéki strandokra és felfedezzük Olaszország közép-nyugati városait. Róma repülőtér autókölcsönzők: Green Motion, Interrent, Firefly, Locauto, Sicily by Car, Budget, Sixt, Avis, Europcar és a luxus autók bérlését biztosító King Rent.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.