Palermo

Autóbérlés Palermo

Palermo Szicília régió legnagyobb és legfontosabb városa és egyben közigazgatási székhelye is. Lakosainak száma 687.855 fő. Három folyó - Papireto, Kemonia és Oreto - által alkotott medencében fekszik a város. A 9. században az elhelyezkedése miatt a Conca d’Oro nevet adták neki. Hegyvonulat veszi körül - Palermói hegyek - melyek a Tirrén-tengerre néznek. Legmagasabb csúcsa keleten a Catalfano, míg nyugaton a Monte Pellegrino.

Érdemes szicíliai túránkat Palermóban kezdenünk, mert a sziget legfontosabb közlekedési csomópontja és rengeteg fontos látnivalónak ad otthont. Itt található Szicília legfontosabb kikötője is. Építészetére a bizánci, az arab és a normann jegyek a jellemzőek.

Palermo repülőtere a Falcone-Borsellino nemzetközi repülőtér - PMO, Aeroporto Falcone e Borsellino vagy másnéven Punta Raisi reptér - 34 km-re fekszik Palermótól. Olaszország egyik legforgalmasabb reptere, 2014-ben több mint 4,5 millió utas fordult meg itt. Egyetlen terminálja van, az érkezési csarnokban megtaláljuk az autóbérlő cégek pultjait is.

Az autóbérlés Szicíliában a legjobb módja, hogy bejárjuk ezt a gyönyörű szigetet. A következő nemzetközi és olasz autókölcsönző cégek képviseltetik magukat a Falcone-Borsellino nemzetközi repülőtéren is: Firefly, Thrifty, Maggiore, Sicily By Car, Locauto, Europcar, Avis, Sixt, Enterprise, Budget és Hertz.

10 dolog, amit semmiképpen se hagyjunk ki, ha Palermóban járunk:

1. Duomo - palermói székesegyház: korábban mecset is volt, 1135-ben keresztény templommá alakították a normannok megtartva az arab jegyeket, köztük a Koránból származó feliratokat is. Természetesen magán viseli a spanyol uralom emlékét is - katalán gótikus oszlopcsarnok - a barokk stílusú kupola a 18. században megtörte a homlokzat egyhangúságát. A palermói székesegyház is “emléket állít” a szigetet ért hódításoknak.

2. Palermói piacok: Palermo igazi ízeit az utcán és a piacokon ismerhetjük meg. A Ballaro és a Vucceria piacok zegzugos utcáin rengeteg különleges fűszerrel, frissebbnél frissebb zöldséggel, gyümölccsel találkozhatunk. A “steet food-ot” mindenképpen ki kell próbálni, ha a palermói piacon járunk; köztük a nyers tengeri sünt, a panelle-t - csicseriborsó lisztjéből készült finomságot - valamint a Tarocco vérnarancs frissen facsart levét.

3. Teatro Massimo operaház: Olaszország legnagyobb operaháza a Teatro Massimo, amelynek építését 1897-ben fejezték be. Ha a városban járunk, egy előadás erejéig mindenképpen látogassuk meg, mert megéri.

4. Oratorio del Rosario di Santa Cita: Keressük fel az Oratorio del Rosario di Santa Cita nevű templomot is, mert itt megcsodálhatjuk Giacomo Serpotta, híres olasz szobrász angyalkáit. Az ő csodálatos alkotásait nézhetjük meg a Oratorio del Rosario di San Domenico-ban is.

5. Capella Palatina: az egykori normann királyok kápolnája, a Palazzo dei Normanni része. Tökéletesen egyesíti az arab és a normann stílust a II. Roger szicíliai király uralkodása alatt épült kápolna, ami eredetileg egy bizánci bazilika volt.

6. Szicíliai marionett bábok
Ha Palermo utcáin sétálunk, akkor biztosan észrevesszük, hogy mennyi helyen árulnak turista csalogató marionett bábokat. Azonban nem csak olcsó és ajándékba adható marionett bábok vásárolhatóak meg, vannak értékesek is. Szicília mindig híres volt a marionett bábokról, Palermóban még múzeumuk is van (Museo Internazionale delle Marionette). Vincenzo Argento műhelyében (Corso Vittorio Emanuele) bepillantást nyerhetünk a bábkészłtés rejtelmeibe és a Figli d’Arte Cuticchio bábszínházban egy tradicionális bábelőadást is megnézhetünk.

7. Galleria Regionale della Sicilia - a nyugalom háza
A katalán gótikus palota ad otthon egy nagyon értékes és szép középkori művészeti gyűjteménynek. A legértékesebb darabok közé tartozik a Trionfo della Morte freskó és a 15. századi Antonello da Messina festmény. A palermói nyüzsgés és zajos utcák után itt kicsit “megpihenhetünk” és megcsodálhatjuk ezeket a különlegesen szép műalkotásokat.

8. Normann katedrális Monreale városában
Ha szeretnénk egy kicsit kirándulni Palermo környékén, akkor látogassunk el Monreale városába a Conca d’Oro völgybe, ahol egy gyönyörű normann katedrális látható. Elsősorban gyönyörű mozaikjairól híres, de sokan a lélegzetelállító kilátása miatt keresik fel, ami a tetőteraszáról tárul a szemünk elé.

9. A hátborzongató Convento dei Cappuccini katakomba
Jómódú palermóiak és papok mumifikálódott holttesteit nézhetjük meg itt, ha elég erős idegzetűek vagyunk. Egy igazán hátborzongató látnivaló Palermóban. 300 év működés után, 1881-ben bezárták a katakombát, azaz újabb holttestek nem kerülhettek ide. Csak egyszer - 1920-ban - tettek kivételt, amikor egy kislány holttestét helyezték örök nyugalomra. Teljesen úgy néz ki, mintha a kicsi lány csak aludna.

10. Kulináris túra Palermóban
A sok városnézés után természetesen megéhezik az ember, de semmi pánik, mert Palermóban nem fogunk éhezni, sőt. A olasz - szicíliai - konyha magába olvasztotta az afrikai és ázsiai ízeket és egy nagyon egzotikus eredményhez vezetett. Kóstoljuk meg Pasta Consarde-t, ami nem más mint egy tésztaétel mazsolával, köménnyel, chillivel és fenyőmaggal ízesítve. A Caponata szintén említésre méltó, édes savanyú padlizsános és zöldsége pörköltféleség, néha ton- vagy kardhalat is főznek bele. A szicíliai borok szintén messzeföldön híresek pl. a fehér Catarratto. A péksütemények és sütemények mennyeiek, édesszájúaknak kötelező megkóstolni a juhtejből készült, enyhén édes ricottával töltött cannolit, amit aztán leöblíthetünk egy kis Marsalával.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.