Nemzetközi vezetői engedély

A Nemzetközi vezetői engedéllyel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze Önnek ezen az oldalon.

A Nemzetközi vezetői engedély aktuális áráról az okmányirodában tud előzetesen tájékozódni.

Nem kell kiváltania Nemzetközi vezetői engedélyt az alábbi országokba

Nem kell kiváltania Nemzetközi vezetői engedélyt az Európai Unió tagállamaiba és a Bécsi közúti egyezményt aláíró országokban történő autóbérléshez/vezetéshez:

A Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagállamai:

Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrein, Beloruszia, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp Szigetek, Görögország, Guayana, Horvátország, Irán, Izrael, Jugoszlávia, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Macedónia, Marokkó, Moldova, Monaco, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Románia, San-Marino, Svájc, Seychelle-Szigetek, Svédország, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

Európai Unió tagállamai:

Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Magyarország, Szlovénia, Málta, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia.

Nemzetközi vezetői engedély az USA-ban

A magyar jogosítvány maximum egyéves tartózkodásra érvényes. A nemzetközi jogosítvány (nemzetközi vezetői engedély) nem szükséges a vezetéshez, de hasznos lehet. Azoknak, akik autót akarnak bérelni, tanácsos az utazás előtt kiváltani, mert a bérlésnél és esetleges vészhelyzetekben, mint pl. közlekedési vétség vagy baleset, segítséget jelenthet, különösen nyelvi nehézségek esetén.

Autóbérlés USA

Forrás: Az Egyesült Államok Nagykövetsége Budapest Magyarorszag, hungary.usembassy.gov

Nemzetközi vezetői engedély igénylése és kiváltása

Amennyiben nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján az érvényes magyar vezetői engedély valamely külföldi államban járművezetésre nem jogosít, a közlekedési igazgatási hatóság ( okmányiroda) kérelemre, nemzetközi vezetői engedélyt ad ki.
A vezetői engedély külföldön vezetési jogosultság igazolására alkalmas azokban az országokban, ahol a magyar vezetői engedélyt elismerik, személyazonosság igazolására belföldön, nemzeti szabályaink szerint alkalmas.

A magyar vezetői engedélyt vezetési jogosultság igazolására elismerik az EGT tagállamaiban, a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országokban, továbbá bilaterális egyezmény alapján Japánban és a Koreai Köztársaságban.

Kérjük, hogy külföldre utazás esetén az adott országban történő vezetési jogosultság igazolásának módjáról, a járművezetés feltételeiről, szabályairól, a külföldi ország magyarországi külképviseleténél tájékozódjon az utazást megelőzően!

A nemzetközi vezetői engedély kiadására irányuló közlekedési igazgatási eljárás során az ügyintézőnél be kell mutatni az érvényes magyar vezetői engedélyt, és az alábbi okmányokat:

Érvényes személyazonosításra alkalmas okmány, mely lehet az alábbiak valamelyike:

  • régi, könyv formátumú személyazonosító igazolvány, vagy
  • új, kártya formátumú személyazonosító igazolvány, vagy
  • új, kártya formátumú vezetői engedély, vagy
  • érvényes útlevél,
  • nem magyar állampolgár esetében a tartózkodásra jogosító regisztrációs igazolás, vagy az idegenrendészeti hatóság által kiadott tartózkodási jogot igazoló okmány

Az ügyintézés során csatolni kell a kérelemhez:

  • 2 db arcfénykép (igazolványkép), melyek közül egy db. kerül kötelezően felhasználásra.
  • Igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló postai feladóvevényt

A nemzetközi vezetői engedély csak a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes!

"B" kategóriára érvényes nemzetközi vezetői engedély a gépjárművezető részére 18. életévének betöltését követően állítható ki!

A nemzetközi vezetői engedély érvényességi ideje a vezetői engedélyben feltüntetett egészségi érvényességi idővel azonos, de legfeljebb a nemzetközi vezetői engedély kiállításának napjától számított három év.

A nemzeti kategóriára ("K", "T", "M", "TR", "V") nemzetközi vezetői engedély nem érvényesíthető!

Forrás: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi hivatala

A fenti nemzetközi vezetői engedélyre vonatkozó információk az általunk ismert legfrissebb szabályok. Az esetleges változásokkal kapcsolatban az autoberlesonline.hu felelősséget nem vállal. 2014. február 15.