Mallorca

Mallorca, a Baleári-szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete, a Földközi-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök, festői falvak, kolostorok és lüktető éjszakai élet várja évről évre a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Ez az a hely, amelynek változatossága mindenkit rabul ejt, a természet szépségei mellett rendkívül gazdag kulturális emlékekben valamint a spanyol gasztronómia különleges ízei felejthetetlenné teszik az itt töltött csodálatos nyaralás emlékeit.

Mallorca fővárosa Palma (Palma de Mallorca) számtalan látnivalóval várja az idelátogatókat, de élénk éjszakai élete is említést érdemel. Majdnem 400 ezren laknak ebben a csodálatos városban, ami nagyon sok szép látnivalót tartogat a turisták számára. Ha Palmában járunk, akkor mindenképpen keressük fel következő nevezetességeket:

Palau de l’Almudaina: ez a királyi palota, ami egy arab erőd helyén épült és a mai napig a spanyol királyi család hivatalos mallorcai rezidenciája. A palota a Sa Seu katedrálissal szemben található és gyönyörű kert - S’Hort des Reis Gardens - veszi körül. Sokan kicsit csalódnak magában a palota épületében, mert bent szinte üresek a látogatható szobák.

A La Seu katedrális egy csodálatos gótikus templom, amit 300 éven át építettek, a 14-17. század között. Amikor repülővel érkezünk Mallorcára, már a levegőből ez a legszembetűnőbb épület, amit legelőször meglátunk. A világ egyik legnagyobb és legszebb ólomüveg ablakának is otthont ad a katedrális; 1236 darabból áll és átmérője 12 méter.

Bellver kastélyban található a történeti múzeum, ami az elmúlt évszázadokban különböző funkciót töltött be. Volt várbörtön, de a királyi család nyaralóhelye is. A városközponttól 3 km-re fekszik 112 méter magasságban. Teraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik Palmára és az egész Pálmai-öbölre.

A sziget legmagasabb hegyláncolata végigfut Mallorca északkeleti részén. Legfontosabb üdülővárosai közé tartozik Magalluf, Cala D'Or, Palma de Mallorca, Cala Millor, Calla Ratjada, Puerto de Polensa és Alcudia Mallorca északkeleti partján.

Autókölcsönzés Mallorcán

Az autókölcsönzés Mallorca szigetén a legnagyszerűbb módja, hogy felfedezzük ezt a csodálatos helyet. A Mallorca repülőtér - Palma de Mallorca nemzetközi repülőtér/Son Sant Joan Airport (PMI) - 8 km-re található a fővárostól.

A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolország legtöbb városában és repterén jelen vannak, így a mallorcai repülőtéren is. A legfontosabb mallorcai autókölcsönzők a következők: OK, Drivalia, Centauro, Record Go, Interrent, Hiper, Budget, Thrifty, Avis, Europcar, Atesa, Hertz és Sixt.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.