Nápoly

Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania régió központja. Gazdag történelmű, kultúrájú olasz város, mely híres konyhájáról és népszokásairól is. Csodálatos látnivaló közé tartozik a Castel dell'Ovo ("Tojásvár"), Castel Nuovo, Santa Chiara templom (Anjouk temetkezési helye), San Carlo színház, Királyi palota, Gesú Nuovo tér. Nápolytól egyórányi távolságra számos turistalátványosság közelíthető meg, úgy mint a Vezúv, Capri és Ischia szigete, Pompeii és Hercunlaneum romvárosai a Vezúv lejtőin, Oplontis és Torre del Greco római villái.

Autóbérlés Nápolyban

Olaszország harmadik legnagyobb városa Róma és Milánó után, több mint 963 ezren lakják. Nápoly a legek városa, mert a világon a legrégebben lakott település a Nápolyi-öböl északi partján és történelmi központja a legnagyobb Európában. A nápolyi Régészeti Múzeum (Museo Archeologico Nazionale) ad otthont a világ legértékesebb és legnagyobb Római Birodalomból származó gyűjteményének is. Azt se feledjük, hogy a pizza is Nápoly “szülötte”, éhesek biztosan nem maradunk a városban. Nápoly kitűnő kiindulópontja lehet olaszországi kirándulásainknak, ellátogathatunk a csodálatos Sorrento városába és az Amalfi-partra is.

Annak ellenére, hogy mediterrán éghajlat uralkodik Nápolyban, mégis jól el lehet egymástól különíteni a négy évszakot. A nyár júniustól szeptemberig tart, igen forró és magas páratartalom jellemzi. Nyáron az átlagos maximum hőmérséklet 31 fok, augusztusban nem ritka a 33 fok sem. Ősszel az átlagos maximum hőmérséklet 22 fok és csak novemberben esik eső (120 mm), de ekkor is kb. 6 órát süt a nap. Télen a hőmérséklet 4 fokra csökken le, de nem ritka az 1 fok sem. Ekkor már naponta csak 3 órát süt a nap. Sokak szerint a tavaszi idő a legalkalmasabb arra, hogy városnézésre induljunk, ekkor 15-18 fok van.

Autóbérlés Nápolyban - Autókölcsönzők Olaszországban

A Nápolyi nemzetközi repülőtér - Capodichino reptér - (NAP) 5 km-re fekszik Nápolytól, annak Capodichino körzetében. Két terminál található a reptéren, a T2 terminált csak chartetjáratok használják. Az autókölcsönzés Nápoly városában a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja, hogy elutazzunk bérautónkkal Rómába, Salernóba vagy éppen Bari szigetére. Az autóbérlés Nápoly repülőterén a legnagyobb nemzetközi és nápolyi autókölcsönzők által biztosított. A Wizz Air menetrendszerinti járatot közlekedtet Budapest és Nápoly Capodichino reptér között.

Nápoly repülőtér autókölcsönzők: Firefly, Locauto, Sicily by Car, Budget, Sixt, Europcar és Avis.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.