Milánó

A divat fővárosa, kultúra és a művészet fellegvára. A vásárlás kedvelői a Montenapoleone, a Vittorio Emanuele és Manzoni utca Giorgio Armani, Prada, Gucci, Versace; exkluzív üzleteinek választékában dúskálhatnak. A milánói Dóm, a Scala, a Castello Sforzesco Leonardo da Vinci remekművével a művészet szerelmeseit várják. Milánóból elutazhatunk a Lago Maggioréhez, a híres olasz tavat hegyek, gyönyörű villák, várak és parti sétányok övezik. Lombardia történelmi városa, Pavia is csak 40 km-re fekszik Milánótól, a Cerosa di Pavia-kolostor szintén kihagyhatatlan látnivaló, Olaszország legszebb műemlékegyüttesei közé tartozik.

Autóbérlés Milánó

Milánó a fesztiválok és bemutatók városa, nyaranta számos zenei fesztivált rendeznek meg itt, de a különböző divat- és dizján bemutatók is nagyon gyakoriak. Itt mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést, legyen szó vásárlásról, fociról, operáról vagy szórakozásról.

Sokak szerint nagyon modern Milánó, viszont ha nyakunkba vesszük a várost és bebarangolunk olyan negyedeket mint az elbűvölő Navigli, a sikkes Brera vagy éppen az egyetem környéke, akkor felfedezzük a város igazi arcát.

Milánóban nyáron nagyon meleg van, ami ráadásul még magas páratartalommal is párosul. Sok étterem, bár, szálloda sőt még múzeum is bezár augusztusban. Az olaszok ekkor veszik ki nyári szabadságukat és inkább a turistáké lesz város. A jó oldala, hogy kisebb tömeg és sokkal nyugodtabbá válik Milánó is. Ősszel és tavasszal is ellátogathatunk Milánóba, az idő igaz hűvösebb, de városnézésre kiválóan alkalmas. A tél itt is elég hideg, viszont karácsony környékén az egész város nyüzsög, rengeteg a turista is. A dóm közelében karácsonyi vásárt tartanak és az egész várost ünnepi díszbe öltöztetik.

Milánó Malpensa repülőtere (MXP) 40 km-re fekszik Milánó központjától, két terminállal rendelkezik. A Wizz Air Budapestről érkező járatai is ide érkeznek. Másik két repülőtér is van Milánóban, az egyik Milánó Linate repülőtér (LIN), ami szintén egy nemzetközi légikikötő. Kb. 8 km-re fekszik Milánótól és több mint 9 millió utas fordult meg itt 2014-ben. A harmadik repülőtér a Bergamo-Orio al Serió-i repülőtér (BGY) - vagy másnéven Il Caravaggio nemzetközi reptér - Bergamo repülőtere, 45 km-re található Milánótól. A Ryanair légitársaság budapesti járatai ide érkeznek.

Autóbérlés Milánóban - autókölcsönzés Milánó

Az autóbérlés Milánó repülőterén a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, hogy felfedezzük a várost és Olaszország környező vidékét. A legtöbb nemzetközi autókölcsönző Olaszország városaiban és repülőterein is képviselteti magát. A következő autókölcsönzők megtalálhatóak a Milánó repülőtéren is: Target, Interrent, Firefly, Locauto, Green Motion, Sicily by Car, Sixt, Budget, Europcar, Avis és King Rent, akik exkluzív autókat adnak bérbe (Ferrari, Bentley, Rolls Royce, Lamborghini).

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.