Szardínia

A második legnagyobb sziget a Földközi-tengeren, Szicília után. A sziget, régió fővárosa Cagliari. A sziget második legnagyobb városa Sassari, a Tirrén- és a Földközi-tenger között fekszik. Egész évben kellemes Szardínia éghajlata. Az év 300 napján süt a nap, eső, csak a téli és őszi hónapokban fordul elő. A sziget legfontosabb látnivalói közé tartozik: Su Gorroppu, Saccargia, Costa Smeralda - népszerű nyaralóhelyek a sztárok körében, Nuraghes és Asinara Nemzeti Parkja. Népszerű bérautó felvevőhelyek Szardínián: Alghero repülőtér (AHO), Olbia repülőtér (OLB) és Cagliari repülőtér (CAG).

Autóbérlés Szardínián

Szardínia érdekessége, hogy közelebb fekszik Afrikához, mint Olaszországhoz. Aki szereti a homokos, gyönyörű strandokat, az mindenképpen látogasson el erre a különleges mediterrán szigetre. Szerencsére a tömegturizmus sem árasztotta el úgy, mint Olaszország más szigeteit és városait. A természeti környezet is lélegzetelállító Szardínia szigetén, amerre a szem ellát erdő borította hegyoldalak, citrusligetek és zöld mezők. A szardíniai városok is nagyon hangulatosak; a korábban említett üdülőhelyek mellett keressük fel a színes épületeiről híres Bosa városát, északon Alghero történelmi központját vagy a sziget modern fővárosát Cagliarit.

Különleges látnivalók közé tartoznak Szardínián az úgynevezett nurághok, amelyeket i.e. 1500-500 között kötőanyag nélkül építettek és tornyokra hasonlítanak, védelmi szerepet töltöttek be. Ma a szigeten kb. 7000 nurágh maradt fenn.

A szardíniai konyha szintén említést érdemel, ha szeretjük az olasz ételeket. Messze földön híresek a szardíniai sajtok - pecorino és a füstölt ricotta - de a tésztaételeket se hagyjuk ki a felsorolásból. A helyi borok is kitűnőek, a bátrak megkóstolhatják az erős Filu 'e ferru-t is.

Autóbérlés Szardínia repülőterein - Autókölcsönzés Szardínia

Az Alghero - Riviera del Corallo nemzetközi repülőtér egyike a Szardínián található három reptérnek. 8 km-re északra fekszik Alghero városától. A Wizz Air indít a nyári időszakban menetrendszerinti járatokat az Alghero repülőtérre (2015. június 15-től). Az autóbérlés Szardínia szigetén a legkényelmesebb módja, hogy bejárjuk ezt a gyönyörű mediterrán szigetet. A legtöbb nemzetközi és helyi autókölcsönző Olaszország városaiban és repterein is megtalálható. A következő reptéri autókölcsönzők Alghero repülőterén is megtalálhatóak: Target, Firefly, Locauto, Sicily by Car, Europcar, Budget, Avis, Green Motion és Sixt.

Szardínia másik fontos repülőtere az Olbia Costa Smeralda repülőtér, ami Olbia városától délre található. A nyári hónapokban üzemeltet járatokat a legtöbb európai nagyvárosba. Az autóbérlés Szardínián elengedhetetlen kelléke utazásunknak, mert bérautónkkal olyan városokat, falvakat és a világ szeme elől elrejtett strandokat is felkereshetünk, ahová más közlekedési eszközzel nem tudunk eljutni.

A sziget harmadik repülőtere a Cagliari Elmas nemzetközi repülőtér, 7 km-re fekszik Cagliari központjától. Cagliari repülőtér autókölcsönzők tekintetében jól ellátott, a következő autóbérlő cégek képviseltetik magukat itt: Europcar, Sicily by Car, Budget és Avis.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.