Alghero

Autóbérlés Alghero

Alghero Szardínia északnyugati részén fekszik, Sassari megyében a Földközi-tenger partján. 44 ezer lakosa van; elsősorban szép strandjairól, megfizethető és kiváló éttermeiről és különleges - katalán - eredetéről híres. Az utóbbi miatt “kis Barcelona” néven is emlegetik, második hivatalos nyelve a katalán.

Aki Szardíniára utazik, az semmiképpen se hagyja ki Alghero óvárosát. Ebben az autómentes övezetben számos hangulatos bár, kávézó és tengeri ételeket felszolgáló étterem található. Alghero látnivalói közé tartozik a Palazzo Carcassona, az Alghero katedrális (16-18. század), a katalán gótikus stílusban épült Chiesa di San Francesco templom a 14. századból, Chiesa di San Michele barokk templom, a Madonna del Santo Rosario, Torre del Portal és a 16. századi Palazzo D’Albis.

Alghero környékét is érdemes felfedeznünk, hiszen nagyon szép strandok találhatók a közelben pl. La Pelosa - Stintino. Argentiera egykori bányász-, ma szellemváros és Szardínia különleges kőépületei a nuraghék - Nuraghe di Palmavera - is szintén a fontos látnivalók közé tartoznak. Az Algherótól délre fekvő, Bosa középkori városába vezető parti úton csodálatos kilátás tárul a szemünk elé.

Ha szeretünk búvárkodni, akkor Szardínia és az Alghero közelében fekvő tengeri barlangokat keressük fel, melyek közül 300 még felfedezetlen. A leghíresebb barlangok közé tartozik a Neptune-barlang és a víz alatti Nereo-barlang, amely a Földközi-tenger és egész Európa legnépszerűbb természeti képződménye a búvárok körében.

Az aktív pihenés szerelmesei is megtalálják Alghero környékén a számításaikat, hiszen lehet itt barlangászni, hegyi kerékpározni, hegyet mászni, túrázni vagy akár madárlesre indulni.

Ha helyi, jó minőságű termékeket szeretnénk vásárolni, akkor látogassunk el szerdai napon a Via Corsicán tartott piacra - Mercatino - ahol helyi termelőktől vehetünk sajtot és egyéb élelmiszereket. Kiváló éttermek közül is válogathatunk a városban. A halételek garantáltan frissek, hiszen egyenesen a kikötőből érkeznek.

Szardínia Olaszország legnapsütöttebb régiója, mediterrán éghajlat uralkodik a szigeten. A nyár forró és száraz, a tél pedig csapadékos és hideg. Az északnyugaton fekvő Alghero télen több csapadékot kap, mint a déli területek. Különösen november és december csapadékosabb. Még januárban is ellátogathatunk a városba, mert kellemes az idő, ugyan nem süt annyit a nap, de száraz. Tavasszal feléled a természet és a mezők virágba borulnak. Május végétől a strandolni vágyók utaznak a szigetre. A nyári forróság enyhül szeptemberben, ekkor már kellemesebb a strandolás is. Augusztus meglehetősen meleg és ez csak szeptember végén enyhül.

Könnyű a városban autóval közlekedni, bár meglehetősen nehéz parkolóhelyet találni. A belvárosban vannak kék színnel jelölt parkolóhelyek, ami azt jelenti, hogy fizetősek és sárga ruhás alkalmazottak gyűjtik be a parkolódíjat. A kikötő mellett ingyenes parkolási lehetőség van, korlátlan ideig használhatjuk.

Az Alghero-Rivera del Corallo nemzetközi repülőtér, Alghero-Fertilia reptér vagy másnéven Alghero repülőtér (AHO) 10 km-re fekszik a városközponttól. A három reptér egyike Olbia és Cagliari repülőtér mellett. Budapestről a WizzAir járataival juthatunk el Algheróba, de a Ryaniar is repül Pozsonyból.

Az Alghero repülőtéren található autóbérlő cégek pultjai az érkezési csarnok bejáratához nagyon közel találhatóak. Rögtön megtaláljuk, miután elhagytuk a poggyászfelvevő helyet. Bérautónkat a reptér parkolóinak egyikében vehetjük fel, egy rövid sétára van az épülettől. Egymás mellett találhatóak a különböző autóbérlő cégek és ha segítségre van szükségünk, akkor a parkolóban is megtaláljuk az autókölcsönzők irodáit. A következő nemzetközi és olasz autóbérlő cégek képviseltetik magukat az Alghero repülőtéren: Sicily By Car, Thrifty, Europcar, Firefly, Locauto, Hertz, Viten Group, Enterprise, Targent Rent és Green Motion.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.