Olaszország

Olaszországban a történelmi múltú városok a csodálatos műemlékek és a nyugodt pihenést nyújtó tengerparti üdülőhelyek vonzzák a nyaralókat. A mediterrán hangulatú kávézók, éttermek és szórakozóhelyek kiváló kikapcsolódást nyújtanak. Az Adriai tengerpart hosszú, lassan mélyülő, homokos tengerpartja régóta a pihenni vágyók kedvelt olaszországi úti célja. Lido di Jesolo az olasz Adria egyik legismertebb üdülőhelye, ahonnan Velence csak 40 km. Számtalan szórakozási lehetőség várja éjjel-nappal a mozgalmas nyaralás kedvelőit. Bibione hosszú homokos stranddal, élettől lüktető, éjjel-nappal nyüzsgő városközponttal várja az oda látogatókat.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:
AutópályaSzakaszAutópálya díj
A1Milano - Napoli50.60 EUR
A4Torino - Milano12.90 EUR
A4Milano - Venezia17.80 EUR
A5Torino - Aosta20.30 EUR
A6Torino - Savona11.40 EUR
A7Milano - Genova9.40 EUR
A8Milano - Varese4.10 EUR
A10Genova - French border15.80 EUR
A11Firenze - Pisa6.70 EUR
A12Genova - Roma31.80 EUR
A13Bologna - Pádova5.80 EUR
A14Bologna - Taranto48.80 EUR
A18Messina - Catania3.60 EUR
A21Torino - Brescia16.30 EUR
A22Brenner Pass - Modena21.30 EUR
A26Genova - Swiss border14.90 EUR
A32Torino - French border10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.