Catania

Catania városa 30 km-re az Etnától fekszik, Szicília egyik legfontosabb kereskedelmi központja, egyben a sziget második legnagyobb városa. Mélyfekete lávakövekből építették Catania híres dómját. A város fontos látnivalói közé tartozik még a Piazza del Duomo - Világörökség részét képező barokk épületegyüttes a híres Fontana dell'Elefante lávakő szoborral, valamint Szicíliában a legépebben megmaradt római színház. Catania szicíliai autós túránk kiindulópontja is lehet. Bérautó felvevőhely Cataniában a Catania-Fontanarossa Repülőtér (CTA).

Cataniát számos természeti csapás érte és a legtöbb természetesen az Etna közelségének volt sajnos köszönhető. 1669-ben egy négy hónapig tartó vulkánkitörés szinte a földdel tette egyenlővé a várost. 24 évvel később, 1693-ban pedig egy földrengés pusztította el, ami megmaradt a vulkánkitörés után. Az újjáépítésekre csak a 18. században került sor, ekkor viszont csodálatos változáson ment keresztül a város, barokk stílusban épült újjá. A legtöbb szicíliai és olasz várossal ellentétben itt nincsenek szűk sikátorok és girbeburba utcák, hanem tágas terek, széles sugárutak határozzák meg Catania arculatát.

Catania nemzetközi repülőtér

A cataniai repülőtér olasz elnevezése Aeroporto Internazionale Vincenzo Bellini di Catania-Fontanarossa vagy Vincenzo Bellini repülőtér, mely nevét a város szülőttéről, a híres zeneszerzőről - Vincenzo Belliniről kapta. A reptér - ami egyébként Szicília legforgalmasabb, Olaszország hatodik legjelentősebb légikikötője - 4,3 km-re fekszik Cataniától. 2014-ben 7.304.012 utas fordult meg itt. Az Alitalia, a Lufthansa és az Air Berlin is közlekedtet járatokat,így összeköti Cataniát Rómával, Münchennel és Berlinnel. Számos diszkont légitársaság easyJet, Ryanair és utoljára, de nem utolsósorban a Wizz Air is közlekedtet ide járatokat.

A Catania-Fontanarossai reptér az A19-es autópálya közelében fekszik, amely összeköti Cataniát Palermóval és Szicília középső területeivel. Amíg az E45-ös Siracusa irányába halad.

Autókölcsönzők Cataniában

Az autóbérlés Szicíliában és az autóbérlés Catania repülőtéren a legegyszerűbb és a legkényelmesebb módja, hogy felfedezzük a sziget nevezetességeit. Az autókölcsönzés Catania repülőterén kétféle módon történhet: a legfontosabb cataniai autókölcsönzők megtalálhatóak a reptéren, például az Italy Car Rent, az Interrent, a Budget, a Sixt, a Europcar, az Avis és a Locauto. Meet & Greet szolgáltatást nyújt a Sicily by Car autókölcsönző Olaszországban, Szicíliában. További fontos szicíliai repülőtéri autókölcsönzők közé tartozik még a Target és az AutoEuropa is.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:
AutópályaSzakaszAutópálya díj
A1Milano - Napoli50.60 EUR
A4Torino - Milano12.90 EUR
A4Milano - Venezia17.80 EUR
A5Torino - Aosta20.30 EUR
A6Torino - Savona11.40 EUR
A7Milano - Genova9.40 EUR
A8Milano - Varese4.10 EUR
A10Genova - French border15.80 EUR
A11Firenze - Pisa6.70 EUR
A12Genova - Roma31.80 EUR
A13Bologna - Pádova5.80 EUR
A14Bologna - Taranto48.80 EUR
A18Messina - Catania3.60 EUR
A21Torino - Brescia16.30 EUR
A22Brenner Pass - Modena21.30 EUR
A26Genova - Swiss border14.90 EUR
A32Torino - French border10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.