Malaga

Málaga Andalúzia modern, gyönyörű kikötővárosa, a Costa del Sol központja. A napos part legkedveltebb üdülőhelye. Turisták milliói látogatják évente kellemes éghajlata, csodálatos homokos tengerpartja és kiváló borai miatt. Málaga katedrálisban Murillo, Zurbarán és Goya képei láthatók. A Plaza de la Merced-en megnézhetjük Picasso szülőházát. A Calle Larios, Málaga híres sétálóutcája, a vásárlók Mekkája. A Plaza de Toros pedig a bikaviadalok kedvelőit várja. Télen, a Málagából könnyen megközelíthető, Sierra Nevada hófödte csúcsai várják a télisportok szerelmeseit.

Malaga Sevilla és Granada közelében fekszik, körülbelül 600 ezren lakják. Malaga gazdasági életében fontos szerepet játszik a turizmus és a mezőgazdaság is. Évente 300 napot süt a nap, aminek köszönhetően kitűnő minőségű citromot, narancsot és olívát termelnek. A város kikötője is nagy forgalmat bonyolít.

A malagaiak spanyol elnevezése Malagueños, ők tényleg szeretik élvezni az életet. Sokat szórakoznak és imádnak étteremben enni, inni. Van is hol, mert rengeteg étterem, bár és úgynevezett bodega található a városban, amelyek szinte egész héten nyitva tartanak. A malagaiak nagyon szeretik a városukat és sokat is tudnak róla. Különösen büszkék Málaga két híres szülöttére, Pablo Picassóra és Antonio Banderasra.

Malaga nemzetközi repülőtér

Az autókölcsönzés Malagában nagyon egyszerű, mert amikor megérkezünk a Málagai nemzetközi repülőtérre (AGP), akkor már a terminálon felvehetjük bérautónkat és eljuthatunk az 5 km-re északra fekvő Torremolinos-ba vagy a 11 km-re, délnyugatra fekvő Málagába. A Malaga repülőtér a negyedik legjelentősebb reptér Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca repülőterei után. Fontos szerepet játszik a spanyolországi idegenforgalomban, mert ez szolgálja ki az egész Costa del Solt.

A Málagai nemzetközi repülőtér 20 spanyol városba és 100 európai nagyvárosba közlekedtet járatokat, így összeköti Malagát 60 országgal. Évente 12 millió utas használja a repteret, ami azt is jelenti, hogy Andalúzia legforgalmasabb légikikötője Málaga.

Autókölcsönzés Malaga

A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolország legtöbb városában és repterén jelen vannak, így a Malaga repülőtéren is. A legjelentősebb malagai autókölcsönzők a reptér terminálján is megtalálhatók, ezek közé tartozik a Firefly, Record Go, InterRent, Dollar, Budget, Avis, Europcar, Atesa és a Sixt. Vannak olyan autóbérlő cégek, amelyek Meet & Greet szolgáltatást biztosítanak, azaz személyesen várják az ügyfelet a terminálon. Malagában a Marbesol, a Centauro és a Nizacars tartozik ezen autókölcsönzők közé.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.