Bari

Bari városa Dél-Olaszországban, az Adriai-tenger partján fekszik, kitűnő nyaralóhely, jellegzetes mediterrán klímával. Bariban ugyanis a tél enyhe, csapadék alig van, a nyarak pedig hosszúak és forróak. A történelmi óváros egy félszigeten helyezkedik el, melynek alakja leginkább egy sas fejéhez hasonlít, ezért sokan l'aquila barese (bari sas) –nek hívják. Az óváros melletti öbölben található a város kikötője. Rengeteg bazilika, templom és ktedrális található itt (Gesu-templo, San Sabino-katedrális, San Gregorio-templom, Santa Chiara-templom, San Nicola-bazilika). A San Nicola- bazilika az óváros északkeleti részén áll. Az négyszögletű épületet két erős torony fogja közre. Itt láthatóak I. Anjou Károly által ajándékozott gyertyatartók és a 12. századi püspöki trón is (ami jelentős román kori faragott emlék), a kriptában pedig Szent Miklós ereklyéit őrzik. Bariban minden évben május 7–9 között látványos keretek között rendezik meg Szent Miklós ünnepét.

Ha Bariban nyaralunk, megnézhetjük a Gipsoteca szoborgyűjteményt is, melynek a trapéz alakú Castello Normanno-Svevo vár ad otthont.

A hotelek Bariban többnyire kicsik, családias hangulatot keltenek. A város az A14-es autópályán könnyedén megközelíthető, sőt még az országút is áthalad rajta. A legegyszerűbb módja tehát, ha úti célunknak Barit válasszuk, az autóbérlés.

Autóbérlés Bari

Bari reptere a Bari-Palesei repülőtér vagy másnéven Karol Wojtyła nemzetközi repülőtér, ami 8 km-re északnyugatra fekszik a város központjától. 2014-ben több mint 3 millió utast fogadott, egy terminál található a repülőtéren. Az új, ötszintes, ultramodern terminál nemsokára megnyílik.

Budapestről a Wizz Air menetrendszerinti járataival utazhatunk el Bariba. A Bari körgyűrűn vagy az A14-es autópályán keresztül juthatunk ki a reptérre a városból. Az érkezési csarnokban megtaláljuk az autóbérlő cégek képviseleteit is. A következő autókölcsönzők vannak jelen Bari repülőtéren: Locauto, Firefly, Sicily by Car, Budget, Sixt, Europcar és Avis.

Autópálya információk Olaszországban

Az olaszországi - több, mint 6600km - autópálya (autostrade) használata fizetés köteles. Ez alól a városokat elkerülő szakaszok és körgyűrűk lehetnek a kivételek. Az autópályadíjat a használat arányában a fizető kapuknál kell fizetni. A fizetés készpénzzel, bankkártyával, VIAcard-al (feltöltő kártya) és Telepass fedélzeti egységgel lehetséges.

Az autostrada jelölése Olaszországban

​Az autostrada jelölése Olaszországban
Az autostrada jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

A díj megfizetésére két mód van az adott szakaszra alkalmazott díj megállapítása szerint. Az egyik módon egy egységes díjat kell fizetni az adott fizető kapunál, a másik módszer szerint, pedig a felhajtáskor egy jegyet kell húzni és a lehajtáskor a megtett út arányában kell fizetni. A felhajtáskor kapott jegyet mindenképpen meg kell őrizni, mert az elvesztése pótdíjat vonhat maga után.

A Telepass fedélzeti egységgel megállás nélkül lehet továbbhajtani. A bankkártyás és VIAcard fizetésekre is külön sáv van, ahol gyorsabban lehet áthaladni.

A fizetőkapuk sávjainak jelölései megtekinthető ide kattintva
Forrás: tolltickets.com

A VIAcard több helyen is megvásárolható pl. benzinkutak, éttermek az autópálya mellett. Erre feltölthető egy adott összeg (€25,€50,€75) és ezzel fizethetőek a díjak a kapuknál. Kedvezményt a VIAcard nem biztosít, de jelentősen meggyorsíthatja az áthaladást.

Tájékoztató jelleggel a városok közötti autópálya díjak a következők:

Autópálya Szakasz Autópálya díj
A1 Milano - Napoli 50.60 EUR
A4 Torino - Milano 12.90 EUR
A4 Milano - Venezia 17.80 EUR
A5 Torino - Aosta 20.30 EUR
A6 Torino - Savona 11.40 EUR
A7 Milano - Genova 9.40 EUR
A8 Milano - Varese 4.10 EUR
A10 Genova - French border 15.80 EUR
A11 Firenze - Pisa 6.70 EUR
A12 Genova - Roma 31.80 EUR
A13 Bologna - Pádova 5.80 EUR
A14 Bologna - Taranto 48.80 EUR
A18 Messina - Catania 3.60 EUR
A21 Torino - Brescia 16.30 EUR
A22 Brenner Pass - Modena 21.30 EUR
A26 Genova - Swiss border 14.90 EUR
A32 Torino - French border 10.70 EUR


A fenti adatok a 2013-ban érvényes díjak alapján kerültek kiszámításra. Kérjük vegye figyelembe, hogy az időközben történt változásokért felelősséget nem vállalunk.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Az autóutak (superstrade) használata ingyenes. A legnagyobb megengedett sebesség 110km/h.

Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban
Strade extraurbane principali jelölése Olaszországban

Forrás: wikimedia.org

További olaszországi autópálya információkért és az aktuális díjakért, kérjük látogassa meg a www.autostrade.it honlapját.

Autópályák Szicíliában

Szicíliában is "autostrada-nak" hívják az autópályát, ezt zöld tábla jelzi. Az A18 (Messina-Catania között) és az A20 (Palermo-Messina) jelzésű autópálya fizetős. A többi ingyenesen használható. Az autópályára való felhajtásnál húzni kell egy jegyet és a használat arányában kell fizetni. Fizetni készpénzzel vagy bankkártyával lehet a fizetőkapuknál.