Tenerife

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb szigete. A sziget rendkívül kedvelt turistacélpont. Hatalmas hegyek, köztük a 3718 m magas Pico del Teide Spanyolország és a szigetek legmagasabb hegye is itt fekszik; és a hegyek lábánál elterülő kristálytiszta vizű, eredetileg feketehomokos strandok.

Európa legtisztább strandjai Tenerifén találhatók. Ha meguntuk a strandon való lustálkodást, fantasztikus túrákra is indulhatunk Tenerifén, a sziget számos lenyűgöző, egyedülálló természeti képződményt rejteget. A sziget fővárosa Santa Cruz. Ha a szigeten járunk érdemes ellátogatni La Laguna, Los Cristianos, Los Gigantes, Los Realejos és Masca városaiba.

Annak ellenére, hogy Tenerife egyre népszerűbb a turisták körében és nagyon sok külföldi választja ezt a mesebeli szigetet lakóhelyéül, mégis megőrizte tradicionális hangulatát. Tenerife egy igazi multikulturális környezet, ahol elsősorban az időjárásnak köszönhetően rengeteg időt tölthetünk a szabadban és persze sportolhatunk is. Legyen szó teniszről, golfról, szörfözésről, görkorcsolyázásról és mindenféle vízi sportról, itt mindent kipróbálhatunk. A sziget lakosai imádnak ünnepelni, így mindennaposak a “fiesták”. Egy biztos, Tenerifén nem fogunk unatkozni. Itt található a világ legnagyobb vulkáni krátere is, az óriási Cañadas del Teide, amelynek kerülete 50 km.

Tenerife az “örök tavasz” szigete, az egész világon itt van a legkisebb eltérés a nyári és téli hőmérséklet között. Az átlagos napi hőmérséklet nyáron 24°C, míg a téli hónapokban csak 18°C-ra süllyed le. A sziget közepén futó hegyláncolatnak köszönhetően Tenerife északi és déli részének éghajlata különböző. Míg délen forró, száraz időjárás uralkodik, addig északi részét hűvösebb, trópusi éghajlat jellemzi.

Autókölcsönzés Tenerife

A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolország legtöbb városában és repterén jelen vannak, így a Kanári-szigeteken, Tenerifén is. Az autóbérlés Tenerife szigetén elengedhetetlen, mert a legérdekesebb és legszebb látnivalói tömegközlekedéssel nem elérhetőek.

Tenerife repülőtér tekintetében tényleg nem szenved hiányt, ugyanis két repülőtér található a szigeten. Tenerife északi repülőtér (korábbi elnevezés: Los Rodeos reptér, TFN) és Tenerife déli repülőtér (Reina Sofia reptér, TFS). A következő tenerifei autókölcsönzők találhatók meg a két repülőtéren: Budget, Thrifty, Avis, Hertz, Orlando Rent a Car, Europcar, Interrent és Atesa.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.