Barcelona

Katalónia fővárosa és egyben Spanyolország második legnagyobb városa, talán a legizgalmasabb is. A modernizmus fővárosának is nevezik, méltó példa erre Gaudi által tervezett Güell Park, A Szent Család Temploma (La Sagrada Familia) vagy az egyenes vonalaktól mentes Casa Battló. Ha egy kis kirándulást szeretnénk tenni Barcelona környékén, akkor mindenképpen látogassuk meg a Tibidabo-hegyet, csodálatos panoráma tárul egész Barcelonára. Télen Barcelonából kirándulást tehetünk Andorrába, ami jól szervezett, kitűnő minőségű sípályáiról és vámmentes ajándékairól híres. Nyáron a Costa Brava üdülővárosai - Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Palamos, Pineda de Mar, Calella - várják a pihenni vágyókat.

Barcelonának több mint 1.6 millió lakosan van, így a Földközi-tenger partvidékének legnagyobb metropoliszaként tartják számon. A város fontos szerepet játszik a turizmusban, kereskedelemben; számos kiállítást, nemzetközi vásárt, kulturális- és sporteseményt rendeznek Barcelonában. Spanyolország egyik legnagyobb kikötője is a városban található. A spanyol mellett a katalán a második hivatalos nyelv.

Barcelona időjárása kedvező egész évben. A májustól júliusi tartó időszak hőmérséklete kellemes és a szeptemberé is. Az augusztus a legforróbb hónapnak számít, 30 fok feletti hőmérséklet jellemzi. A tél hűvösebb, de még ekkor sem hull sok csapadék.

Barcelona nagyon népszerű a turisták körében, a tizedik leglátogatottabb város a világon és a harmadik leglátogatottabb egész Európában London és Párizs után. 2012 óta 8 millió turista fordul meg itt évente. Spanyolországban pedig a legfontosabb város a látogatók körében, köszönheti ezt elsősorban híres, 1,2 km hosszú sétálóutcájának, a La Ramblanak is.

Autóbérlés Barcelonában

A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolország legtöbb városában és repterén jelen vannak, így Barcelona repülőterén is. Barcelona - El Prat Repülőtér (BCN) - 12 km-re található a városközponttól. Egyes légitársaságok Barcelona repülőterei közé sorolják a Reus (REU) és a Girona-Costa Brava (GRO) reptereket, de ezek 100 km-re fekszenek Barcelonától. Barcelona autókölcsönzők tekintetében szerencsés helyzetben van, mert a legnagyobb nemzetközi autóbérlő cégek pultjai megtalálhatóak a reptéren is, ezek közé tartozik az Interrent, Budget, Europcar, Avis, Centauro, Firefly, Sixt, Dollar, Hertz és Atesa.

Az autóbérlő cégek pultjai az 1-es és a 2-es terminálon is megtalálhatók. A 2-es terminálon belül a T2B-ben kell keresni őket, egymás mellett van az összes pult.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.