Alicante

Alicante - Autóbérlés Alicantéban Alicante a Costa Blanca legnagyobb városa, a Földközi-tenger partján fekvő kikötőváros. Spanyolország egyik leggyorsabban fejlődő városa, mely számos látnivalónak ad otthont, ilyen a Castillo de Santa Bárbara - a 166 m magas Mount Benacantil hegyen fekszik; az Alicante Archeológiai Múzeum (Museo Arqueológico Provincial de Alicante). Mint a legtöbb spanyol városban, itt is rengeteg ún. fiestát rendeznek, ezek közé tartozik a Hogueras de San Juan - Szent János tiszteletére, a Moros y Cristianos ünnep (mórok és keresztények ünnepe) Repülőtere az Alicante nemzetközi reptér (ALC) kedvelt bérautó felvevőhely a Costa Blancán.

Alicante lakosainak száma több mint 330 ezer, a valenciai autonóm közösség tagja. A hivatalos nyelv természetesen itt is a spanyol, de sokan az ún. valenciano nyelvet használják.

Éghajlata kellemes, éves átlaghőmérséklete 18°C.

Alicante városából könnyen eljuthatunk más spanyol nagyvárosokba is. Benidorm és Denia is Alicante közelében találhatóak, a turisták körében nagyon kedveltek ezek a tengerparti nyaralóhelyek a Costa Blancán.

Annak ellenére, hogy Alicante egy modern város, mindig emlékeztetni fog bennünket a spanyol falvakra, például az üzletek tulajdonosai kiülnek a boltok elé egy kicsit pletykálni. A város “szíve” az Esplanada de España, ami egy hosszú, pálmafákkal és kávézókkal szegélyezett sétálóutca.

Az utca túloldalán a kikötő található, ahol gyönyörű hajók mellett kiváló bárok és haléttermek sorakoznak. Vasárnap megelevendik az Esplanada, mert ekkor ingyenes koncerteket tartanak itt. Alicante legfestőibb része Santa Cruz és környéke zegzugos macskaköves utcáival, amelynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik az egész városra.

Autóbérlés Alicantéban

Alicante autókölcsönző cégek tekintetében bővelkedik. A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolország legtöbb városában és repterén jelen vannak, így Alicante repülőterén is, amely 9 km-re délnyugatra fekszik Alicantétól és 10 km-re keletre Elche városától. Az autókölcsönzés Alicante városában a legkényelmesebb és a legegyszerűbb módja, hogy felfedezzük a Costa Blanca csodálatos tájait.

A következő autóbérlő cégektől bérelhetünk autót Alicante repülőterén: Budget, Europcar, Avis, Hertz, Sixt, Centauro és Atesa. A repülőtéren csak egy terminál működik és az összes autóbérlő cég pultja is az érkezési oldalon található meg.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.