Gran Canaria

Gran Canaria - a "kis kontinens" - természeti szépségekben hihetetlenül gazdag és különleges, megtalálható itt az európai, afrikai, és amerikai állat- és növényvilág is. Vannak itt hegyek, kanyonok, sivatagok és még trópusi erdők is. A sziget fővárosa Las Palmas de Gran Canaria, melynek lakói rendkívül barátságosak, ezenkívül csodálatos gasztronómiája és gazdag kulturális élete van. A fővárosnak három nagy strandja van, valamint egy nagy kikötője. Gran Canaria fontos látnivalói közé tartoznak a maspalomasi dűnék, Jardin Canario botanikus kert, Firgas gyönyörű ksi falva és a Roque Nublo, ami a hegymászók és túrázók paradicsoma.

Autóbérlés Gran Canarián

Gran Canariára egész évben mehetünk nyaralni, hiszen az időjárás egész évben nagyon kellemes. Decemberben a legalacsonyabb hőmérséklet 18 fok, augusztusban a legmagasabb 26 fok. A Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete, 150 km-re fekszik Afrikától és 1350 km-re Spanyolorszgától az Atlanti-óceánon. A szigetnek 830 ezer lakosa van.

A turisták elsősorban csodálatos strandjai miatt keresik fel. Gran Canaria legnagyobb üdülővárosa Playa de Ingles, ami a sziget déli részén található, míg Maspalomas strandjai sokak szerint a legjobbak. Puerto Rico városa két dombon épült a sziget délnyugati partján és két híres strandja van: Puerto Rico Beach és Amadores Beach. Gran Canaria egyharmada az UNESCO bioszféra rezervátumhoz tartozik.

A sziget legfontosabb útvonalai a GC1 (Las Palmas - Puerti Rico), GC2 (Las Palmas - Agete) és a GC31. Az alsóbbrendű utak nem a legjobb minőségűek, de megéri vezetni rajtuk a lélegzetelállító kilátás miatt.

Gran Canaria repülőterét (LPA), sokan Las Palmas reptérnek nevezik. A sziget keleti partján található és a sziget egyetlen, legforgalmasabb légikikötője. Évente több mint 10 millió utas fordul meg itt. 18 km-re fekszik a sziget fővárosától Las Palmas-tól. Könnyen eljuthatunk innen a sziget fontos üdülőhelyeire; Playa de Ingles és Maspalomas 25 perces autóútra található, míg Puerto Rico 40 percre. A reptérnek egyetlen terminálja van, ami kétemeletes: az érkezési csarnok a földszinten található, az indulási csarnok pedig az első emeleten.

Autóbérlés Gran Canarián

Az autókölcsönzés Gran Canaria szigetén a legjobb módja, hogy bejárjuk ezt a csodálatos szigetet. A legnagyobb autókölcsönzők Spanyolország szigetein és városaiban megtalálhatóak, a Kanári-szigeteken is. A következő Las Palmas autókölcsönzők képviseltetik magukat a reptéren: Orlando, Budget, Thrifty, Hertz, Avis, Europcar és Keddy by Europcar. Az autókölcsönző cégek pultjai az érkezési csarnokban találhatóak.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.