Madrid

Spanyolország fővárosa és egyben az Európai Unió harmadik legnagyobb városa, London és Párizs után. Híres múzeumai, szép parkjai, történelmi emlékei (Plaza Mayor, Alcalá kapu, Bernabeu stadion) legendás éjszakai élete, modern üzleti negyede sok látogatót vonz a világ minden pontjáról. A művészetkedvelők megtalálják Madridban a "művészeti aranyháromszöget - Prado, Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza múzeum. A Caravaggio, Goya munkáival díszített madridi Királyi Palota (Palacio Real de Madrid) szintén kihagyhatatlan látnivaló. Madridból ellátogathatunk Toledóba, Aranjuezbe, Segoviába vagy a Sierre de Guadarrama hegységbe.

Több mint 3 millióan lakják ezt a kozmopolita várost, ami a Manzanares folyó partján fekszik. Történelmi épületei mellet nagyon jó éttermek, bárok és szórakozóhelyek is megtalálhatók Madridban. Ha egy kis nyugalomra vágyunk, akkor látogassunk el a népszerű Buen Retiro parkba, ami a spanyol főváros szívében húzódik meg.

Rengeteg turista - évente kb. 6 millió - látogatja Madridot. 654 méterre fekszik a tengerszint felett. Nyara száraz és meleg, télen sok eső esik, néha még hó is hullhat. Évente 2700 a napsütéses órák száma.

Autóbérlés Madrid

Az autókölcsönzés Madridban a legnagyszerűbb és legkényelmesebb módja, hogy felfedezzük nemcsak a spanyol főváros, de Spanyolország legfontosabb városait. A legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Spanyolországban is megtalálhatók, tehát bátran kijelenthetjük, hogy Madrid autókölcsönzők tekintetében egyáltalán nincs rossz helyzetben. A következő autóbérlő cégektől bérelhetünk autót Madridban a repülőtéren: Firefly, Interrent, Dollar, Budget, Sixt, Avis, Europcar, Hertz és Atesa.

Madrid nemzetközi repülőtér

A Madrid repülőtér - Madrid-Barajasi nemzetközi repülőtér (MAD) - 9 km-re fekszik a spanyol főváros pénzügyi negyedétől és 13 km-re a Puerto del Soltól. Spanyolország legnagyobb és Európa negyedik legforgalmasabb légikikötője. Négy terminál található a repülőtéren, az 1-es terminálon az autóbérlő cégek pultjai az érkezési szinten találhatóak, míg a 4-es terminálon a -1-es szinten, a 2-es terminálon viszont nincsenek. A 3-as terminált nem igazán használják.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.