Lanzarote

Lanzarote szigete a Kanári-szigetek legkeletibb tagja, sokan a "Száz vulkán" szigetének is hívják, mert központi tájain mintegy 300 tűzhányó található. A sziget domborzati formái egyedülállóak, de élővilága is nagyon különleges. Ezért is hoztak létre Lanzarotén egy hatalmas természetvédelmi parkot, a Timanfaya Nemzeti Parkot. Lanzarote fővárosa Arrecife, egy igazi nyüzsgő kikötő város, eljuthatunk innen hajóval Európa több szigetére, de még Afrikába is. Természetesen a város nagyon szép stranddal - Playa el Reducto - is büszkélkedhet. Puerto del Carmen a sziget legnépszerűbb üdülőhelye rengeteg szállodával, étteremmel és szórakozóhellyel. Aki azonban csendesebb, nyugalmasabb pihenésre vágyik, az inkább látogasson el a Playa Blancára, Yaiza-ba - Spanyolország legtisztább településére - vagy Playa Quemada-ra, ami a különleges fekete sziklás tengerpartjáról híres. Lanzarote nemzetközi repülőtere (ACE) Arrecife településtől 5 km-re nyugatra található, ahol természetesen autóbérlésre is lehetőség nyílik.

Autópálya információk Spanyolországban

Spanyolországban a legtöbb autópálya szakasz fizetős. Az autópálya díjat a fizetőkapuknál készpénzben vagy kártyás fizetéssel ("VIAS AUTOMÁTICAS" jelzésű kapuknál) lehetséges kiegyenlíteni.

Az elektronikus fizetéshez (ETC) egy fedélzeti eszköz szükséges, amely segítségével a díjat a bankszámláról vagy a választott fizetési lehetőség szerint vonják le. Spanyolországi bankszámlával és lakhellyel nem rendelkezőknek erre a legjobb megoldás a VIA-T rendszer. Elektronikus fizetés esetén a felhajtásnál és a lehajtásnál megállás nélkül lehet haladni az erre kijelölt sávban.

Autópályák és autóutak jelölései

Az autópályákat (autopista) AP az autóutakat (autovía) pedig A jelöli a számok előtt. Az autopista a legtöbb esetben fizetős autópályát jelöl, aminek az alternatívája az autovía, ami néhány kivételével ingyenes. Minden olyan út amelynek a jelölésében P található fizetős útszakaszra utal. Az R jelölés (Radial) a körgyűrűket a várost elkerülő szakaszokat jelenti.

Autopista jelölése Spanyolországban

Autóvía jelölése Spanyolországban

Autopista jelzése

Autovía jelzése

Forrás: wikipedia.org

Az autonóm területek kezelésében lévő autóutak (autovía) esetében az A rövidítés helyett más jelölést is használhatnak pl. Katalónia az A helyett C -t(Catalonia).

A spanyolországi autópálya hálózat térképét és árait ide kattintva tekintheti meg

Mallorca

Az autópálya használat ingyenes a szigeten. Palma de Mallorca körül egy körgyűrű található (Via Cintura), innen indulnak az autópályák az Ma-1 dél-nyugatra (Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa irányába), az Ma-13 északra (Inca, Alcúdia), az Ma-19 pedig észak-keletre (Mallorca repülőtér, S’Arenal, Llucmajor).

Palma de Mallorcát és a második legnagyobb várost Manacort, pedig az Ma-15 köti össze. A szigeten az úthálózat kiterjedt és az utak jó minőségűek.

Tenerife

Tenerife két legnagyobb autópályája a 78 km hosszú TF-1, Santa Cruz-tól indulva Adeje-ig érintve a déli repülőteret, és a TF-5, Santa Cruz-tól Los Realejos-ig érintve az északi repülőteret. A két utat a Santa Cruz-t elkerülő TF-2 köti össze.

Az autópályák használata ingyenes a szigeten.