Edinburgh

Edinburgh a Dél-Skót Felföld keleti partján fekszik, Skócia fővárosa és egyben második legnagyobb városa. Edinburgh Új- és Óvárosa a Világörökség része. Híres művészeti fesztiváljairól, ilyen pl. az Edinburgh-i Művészeti Fesztivál, vagy a Fringe. Edinburgh nevezetességei közé tartozik a Királyi Botanikus Kert, a McEwan-csarnok, a Dean temető, Skócia Nemzeti Irattára és természetesen az Edinburgh-i vár, mely Skócia legfőbb turisztikai látványossága. Bérautónkat felvehetjük az Edinburgh Repülőtéren (EDI).

Autóbérlés Edinburgh

Sokak szerint Edinburgh egy nem igazán kedvező időjárással megáldott város - sokat esik az eső, de ennek ellent mond, hogy New Yorkban, Rómában vagy éppen Frankfurtban ugyanannyi csapadék hull, mint itt. Hőmérséklete pedig csak 3-4 fokkal alacsonyabb, mint Londoné. Áprilistól szeptemberig a hőmérséklet hasonló más európai városokéhoz. Télen viszont elég hideg van és sokat is esik.

Ha a skót fővárosba szeretnénk látogatni, akkor érdemes májusban-júniusban vagy szeptember-október közötti időszakban utazni, mert ekkor nincs akkora tömeg. Kellemes az idő, naposabb és nem esik annyi eső sem. Meleg ruhát azért mindig érdemes pakolni a bőröndbe, mert az idő még nyáron is változékony lehet.

Ha mégis úgy döntünk, hogy júliusban vagy augusztusban utazunk ide, akkor több esőre és nagyobb tömegre kell számítanunk, mert ez a fesztiválok időszaka valamint nyári szünet van az angol iskolákban.

Autókölcsönzők Edinburgh-ben - Autókölcsönzők az Egyesült Királyságban

Edinburgh repülőtér (EDI) 9,3 km-re fekszik Edinburgh városától az M8-as autópálya mellett. 2013-ban ez volt Skócia legforgalmasabb reptere; 9,8 millió utas fordult meg itt. Egy terminál van a reptéren. Az érkezési csarnokban találjuk meg az autóbérlő cégek képviseleteit is.

Az autóbérlés Edinburgh repülőtéren a legjobb és legegyszerűbb módja, hogy felfedezzük Skócia szépségeit. Az Edinburgh autókölcsönzés a következő cégek által biztosított: Interrent, Easirent, Budget, Avis, Europcar és Sixt.

Autópálya információk az Egyesült Királyságban

Az autópályák használata ingyenes, ez alól egyetlen kivétel az M6 toll autópálya (Rugby, Manchester, Gretna), ennek használata személyautók részére kb. 5.50 GBP napszaktól függően.

London behajtási díj (dugódíj)

A behajtási díjat szinte minden járműnek meg kell fizetnie, amely behajt a London belvárosában található "Congestion Charge Zone(CCZ)" jelzett területre hétfőtől-péntekig 07.00 és 18.00 között. Hétvégén és ünnepnapokon a behajtás ingyenes.

A behajtási díj köteles zóna térképe Londonban

A behajtási díj köteles zóna térképe

A behajtási díj köteles zóna térképe nagyobb méretben ide kattintva megtekinthető

A londoni behajtási díj napi £11,50 minden járműre, az elmaradt fizetésért pedig magas pótdíjat szabnak ki, ami akár £130 is lehet.

A bérelt autóval történő behajtás is díjköteles. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha az autó átvételekor a kölcsönzőnél a megfelelő napra vagy napokra előre kifizeti a díjat. További fizetési lehetőségekről ide kattintva tájékozódhat.

A fizetési zónát előjelző tábla Londonban

A fizetési zónát előjelző tábla

A zóna kezdetét jelölő tábla Londonban

A zóna kezdetét jelölő tábla

A zóna végét jelző tábla Londonban

A zóna végét jelző tábla

Forrás: http://webarchive.nationalarchives.gov.uk

Durham behajtási díj

Durham volt az első város volt az Egyesült Királyságban, ahol bevezették a behajtási díjat. Ezt az indokolta, hogy az 1000 éves belvárosban csökkentsék az autó forgalmat. A behajtási díj 2 GBP naponta.