Madeira

Madeira szigetét az Atlanti-óceán virágoskertjének hívják, hiszen megtalálható itt minden: szubtrópusi éghajlat, csodálatos homokos tengerpartok, különleges gyümölcsök - avokádó, papaya, szép orchideák, szőlőkultúra, ízletes borok. A gondtalan nyaralás szigete az Atlanti-óceánon, 978 km-re Lisszabontól, Portugália autonóm régiója; fővárosa Funchal. Gazdag kulturális élet jellemzi, rengeteg karnevállal; februárban karnevál, áprilisban virágkarnevál, szeptemberben borfesztivál, az év utolsó napján pedig tűzijáték az öbölben.

Autóbérlés Madeira

Madeira legmagasabb hegycsúcsa - Pico Ruivo - 1861 méter magas. A Madeira-szigetek közül kettő lakott Madeira és Porto Santo, mivel a többi szigeten nincs ivóvíz ezért lakatlanok.

A sziget kb. 60 km hosszú és 23 km széles, míg partvonala 150 km hosszú. Kell hozzá pár óra, hogy eljussunk egyik végéből a másikba. Madeira igazi hegyvidéki táj, tehát ne számítsunk hosszú, homokos tengerpartokra. Viszont, ami az egyik szigeten hiányzik, az megtalálható a másikon. Ugyanis Porto Santo szigetén gyönyörű homokos strandok vannak, ugyan területe 20-szor kisebb, mint Madeira. A két sziget 50 km-re fekszik egymástól és Funchal városából juthatunk el ide repülővel (kb. 15 perc) vagy hajóval.

Madeirát sokan az örök tavasz szigetének is nevezik, mert itt nincs hőség nyáron, de túl hideg sem télen. Nyáron a maximum hőmérséklet 25 fok, míg télen se csökken le 15-20 fok alá. Nyáron a nappali és az éjszakai hőmérséklet szinte ugyanaz. Madeira közepén futó hegylánc miatt a sziget északi és déli része nem egyformán csapadékos, az északi területeken mindig több csapadék hull. Köszönhetően az egész évben lehulló esőnek Madeira gyönyörű zöld egzotikus virágokkal tarkítva.

Autókölcsönzés Madeira - autóbérlés Madeirán

Természetesen a legnagyobb nemzetközi autókölcsönzők Madeirán is megtalálhatóak, így az autókölcsönzés Funchalban nagyon egyszerű. Az autóbérlés Funchalban a legkényelmesebb módja, hogy felfedezzük ezt a kicsi, de annál több látnivalót rejtő szigetet.

Autókölcsönzők Portugáliában - Madeira autókölcsönzők: Bravacar, Insulacar, Budget, Avis, Rodavante, Guerin, Europcar és Sixt.

A Madeira-Funchali nemzetközi repülőtér (FNC) - korábbi elnevezése Santa Catarina - 14 km-re fekszik Madeira fővárosától, a Funchal autóbérlés helyszíne is. A repülőtér nagyon különleges, mert a kifutópályája 180 betonlábon áll, egyik oldalon az óceán, a másik oldalon hegyek határolják. 2000-ben meghosszabbították, így azóta nagyobb gépek is le tudnak szállni a szigeten. Madeirára lisszaboni átszállással a TAP portugál légitársaság menetrendszerinti járataival juthatunk el Budapestről.

Egyéb népszerű helyszínek Portugáliában

Autópálya információk Portugáliában

Az autópálya portugál neve "autoestrada". Portugáliában több, mint 2000 km autópálya található, ami összeköti a nagyobb városokat és csatlakoznak a spanyolországi autópályákhoz is. Mostanra a korábban ingyenes szakaszok is fizetőssé váltak és bevezették az elektronikus útdíj fizetést. A legtöbb helyen a fizetés csak elektronikus úton lehetséges. A fizetési lehetőségeket jól látható táblák jelzik a megfelelő sáv kiválasztásához.

Készpénzes vagy kártyás autópálya díj fizetés Portugáliában

Automata autópálya díj fizető kapu Portugáliában

ViaVerde fedélzeti egység autópálya díj fizetéséhez Portugáliában

Készpénz vagy kártyás fizetés

Automata fizető kapu

ViaVerde fedélzeti egység


Forrás: tolltickets.com

A ViaVerde fedélzeti egységgel megállás nélkül lehetséges a tovább haladás.

Érdemes figyelembe venni, hogy nem minden fizetési pont rendelkezik fizető kapuval, itt csak elektronikus úton lehetséges a fizetés.

A következő autópályákon van elektronikus díj fizetés:

 • A27/IP9: Viana do Castelo - Ponte de Lima
 • A28/IC1: Viana do Castelo - Porto
 • A4: Variante Sul de Bragança
 • A24/IP3: Vila Verde da Raia (határ) - Viseu
 • A4: Matosinhos - Águas Santas
 • A41/IC24: Perafita/Freixieiro - Seroa (nyugat)
 • A42/IC25: Seroa (nyugat) - Lousada
 • A17/IC1: Estádio de Aveiro - Mira
 • A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) - Vilar Formoso (határ)
 • A29/IC1: Miramar - Angeja
 • A23/IP6: Torres Novas - Guarda
 • A13/IC3: Atalaia - Tomar
 • A8/IC36: Variante Sul de Leiria
 • A19/IC2: Variante da Batalha
 • A33 – Belverde - Coina
 • A22: Lagos - Castro Marim

Autópályadíj fizetése bérelt autó esetében

Hogy megkönnyítsék a bérlők az ügyfelek dolgát az autókölcsönzők az autóikat felszerelték az elektronikus fizetésre alkalmas ViaVerde fedélzeti egységgel, amit kérésre aktiválnak a bérlet kezdetén. Az autópályadíjat összesítve a bérlet végén fogják levonni az ügyfelektől.

Lehetséges a bérlés a ViaVerde nélkül is, de ebben az esetben a bérlőnek magának kell gondoskodni a fizetésről. Az esetlegesen elmaradt díj fizetés és a büntetés összegét a kölcsönző a bérlőre terheli rá.

A Portugál autópályák térképét ide kattintva találja, az egyéb fizetési lehetőségekről bővebb információt ide kattintva olvashat.

Autópályák Madeira szigetén

ER101 egy turistaútvonal, amely nagyon szép helyeket jár be. Elkészült az ún. Via Rapida autópálya is, amely Santanából indul, érinti a repülőteret, Funchalt és Ribeira Brava irányába halad.