Lisszabon

Portugália fővárosa, a Tejo folyó hatalmas öblében elterülő város kiindulópontja volt a nagy földrajzi felfedezéseknek. Lisszabonban mindenütt megelevenedik a múlt - kovácsoltvas erkélyek, a házak homlokzatán, falain sorjázó régi időket felidéző csempeképek, gyönyörű kilátók, gazdag kincseket rejtő múzeumok. Éjjel a régi negyedekben szól a gitárzene és a fado ének. Híres látnivalói az Elevador, neogótikus torony; a Barrio Alto; Szent György vára (Castelo Saó Jorge), mely egykor királyi székhely volt; a Sé Katedrális - Lisszabon legrégibb temploma; Hintómúzeum (Museo dos Coches) valamint a Mosteiro dos Jeróminos (Lisszabon legszebb épülete).

Autóbérlés Lisszabonban

A legtöbb látogató a júniustól szeptemberig tartó időszakban keresi fel a Lisszabont. Aki nem szereti a tömeget, annak érdemes április-májusban ide látogatni, mert ekkor sokkal nyugodtabb a város és az időjárás is nagyon kellemes a városlátogatáshoz. Augusztusban sok portugál nyári szabadságra megy és ekkor csöndesebbé válik Lisszabon, sok hotelben nagyon jó áron szállhatunk meg ebben az időszakban.

A téli hónapokban több eső esik, de a nap még ekkor is sokat süt. Az óceán közelsége miatt főleg a tavaszi, téli és őszi hónapokban gyorsan változik az idő, ezért érdemes erre felkészülnünk pl. esernyőt vagy melegebb ruhát magunkkal vinni.

Számos fesztivált tartanak a városban, legyen szó zenei vagy egyéb kulturális programról. A portugálok szeretnek szórakozni, így fesztiválok idején kora hajnalig megtelnek az utcák ünneplő helyiekkel és turistákkal.

A Lisszabon Portela nemzetközi repülőtér (LIS) Portugális legfontosabb légikikötője. Dél-Európa egyik legnagyobb reptere, 6 km-re északra fekszik Lisszabon központjától. Két terminál található a repülőtéren, a T1 már 1942 óta üzemel és induló és érkező járatokat is fogad.

A második terminál, ami 2007-ben épült és nem fogad érkező járatokat, emiatt a T2 terminálon nincs parkolási lehetőség sem. Egy shuttle busszal közlekedhetünk a két terminál között. A TAP és a Wizz Air közlekedtet menetrendszerinti járatokat a Portugál fővárosba Budapestről. Lisszabon központját az A-1/E-01 jelzésű úton érhetjük el.

Autókölcsönzés Lisszabon - Autóbérlés Lisszabonban

A legtöbb és legfontosabb nemzetközi autókölcsönző Portugália repterein és városaiban is jelen van. A következő autókölcsönzők Lisszabon Portela nemzetközi repülőterén is megtalálhatóak: Multiauto, Interrent, Cael, Budget, Guerin, Drive on Holidays, Master Cars, International Car, Avis, Bravacar, Europcar, Go Rent, JAP és Turiscar.

Egyéb népszerű helyszínek Portugáliában

Autópálya információk Portugáliában

Az autópálya portugál neve "autoestrada". Portugáliában több, mint 2000 km autópálya található, ami összeköti a nagyobb városokat és csatlakoznak a spanyolországi autópályákhoz is. Mostanra a korábban ingyenes szakaszok is fizetőssé váltak és bevezették az elektronikus útdíj fizetést. A legtöbb helyen a fizetés csak elektronikus úton lehetséges. A fizetési lehetőségeket jól látható táblák jelzik a megfelelő sáv kiválasztásához.

Készpénzes vagy kártyás autópálya díj fizetés Portugáliában

Automata autópálya díj fizető kapu Portugáliában

ViaVerde fedélzeti egység autópálya díj fizetéséhez Portugáliában

Készpénz vagy kártyás fizetés

Automata fizető kapu

ViaVerde fedélzeti egység


Forrás: tolltickets.com

A ViaVerde fedélzeti egységgel megállás nélkül lehetséges a tovább haladás.

Érdemes figyelembe venni, hogy nem minden fizetési pont rendelkezik fizető kapuval, itt csak elektronikus úton lehetséges a fizetés.

A következő autópályákon van elektronikus díj fizetés:

 • A27/IP9: Viana do Castelo - Ponte de Lima
 • A28/IC1: Viana do Castelo - Porto
 • A4: Variante Sul de Bragança
 • A24/IP3: Vila Verde da Raia (határ) - Viseu
 • A4: Matosinhos - Águas Santas
 • A41/IC24: Perafita/Freixieiro - Seroa (nyugat)
 • A42/IC25: Seroa (nyugat) - Lousada
 • A17/IC1: Estádio de Aveiro - Mira
 • A25/IP5: Albergaria-a-velha (A1/IP1) - Vilar Formoso (határ)
 • A29/IC1: Miramar - Angeja
 • A23/IP6: Torres Novas - Guarda
 • A13/IC3: Atalaia - Tomar
 • A8/IC36: Variante Sul de Leiria
 • A19/IC2: Variante da Batalha
 • A33 – Belverde - Coina
 • A22: Lagos - Castro Marim

Autópályadíj fizetése bérelt autó esetében

Hogy megkönnyítsék a bérlők az ügyfelek dolgát az autókölcsönzők az autóikat felszerelték az elektronikus fizetésre alkalmas ViaVerde fedélzeti egységgel, amit kérésre aktiválnak a bérlet kezdetén. Az autópályadíjat összesítve a bérlet végén fogják levonni az ügyfelektől.

Lehetséges a bérlés a ViaVerde nélkül is, de ebben az esetben a bérlőnek magának kell gondoskodni a fizetésről. Az esetlegesen elmaradt díj fizetés és a büntetés összegét a kölcsönző a bérlőre terheli rá.

A Portugál autópályák térképét ide kattintva találja, az egyéb fizetési lehetőségekről bővebb információt ide kattintva olvashat.

Autópályák Madeira szigetén

ER101 egy turistaútvonal, amely nagyon szép helyeket jár be. Elkészült az ún. Via Rapida autópálya is, amely Santanából indul, érinti a repülőteret, Funchalt és Ribeira Brava irányába halad.