Dubai

Néhány éve Dubai (Dubaj) még csak egy csúnyácska sivatagi város volt, napjainkra azonban egy hatalmas modern világvárossá alakult, ahol a sivatag közepén még fedett sípálya is van mesterséges hóeséssel - Mall of Emirates bevásárlóközpontban található.

Repülőtéri információk a foglaláshoz: A Wizzair budapesti járata a Dubai World Central Al Maktoum Nemzetközi repülőtérre (DWC), az Austrian és Emirates légitársaságok járatai pedig a Dubai Nemzetközi Repülőtérre (DXB) érkeznek.

Dubait a téli, őszi és kora tavaszi időpontban érdemes meglátogatni, nyáron nagyon forró. Leghíresebb látnivalói közé tartozik az Arabok tornya (Burj al-Arab), a vitorlás hajót megformázó 7 csillagos luxus szállodakomplexum, a Kalifa-torony (Burdzs Kalifa), amely 828m magasságával jelenleg a világ legmagasabb felhőkarcolója, A Palm Jumeirah, a pálmafa alakú mesterséges sziget, amely luxusvilláknak és hoteleknek ad otthont valamint. Dubai ékszerüzleteiben gyönyörű arany ékszereket vásárolhatunk, ráadásul még olcsón is. Nemzetközi vezetői engedély szükséges.

Az autóbérlés nagyon kedvező árú Dubaiban, mivel a benzin rendkívül olcsó, ezenkívül kiváló minőségű autópályák várják az idelátogatókat. Népszerű bérautó felvevőhely Dubai nemzetközi reptér (DXB).

Az Egyesült Arab Emirátusokban hét emírség van Abu-Dzabi (Abu Dhabi), Adzsmán, Dubaj (Dubai), el-Fudzseira, Rász el-Haima, Sardzsa és Umm-el-Kaivein. Az emírségek közül területileg Abu Dhabi a legnagyobb, a második helyen Dubai áll (3885 km2). Dubai a Dubai-öböl partján fekszik, ami két részre osztja fel a várost, északon a Deira negyed található, míg délen a Bur Dubai. Az UAE legfontosabb emírsége, jelentős kikötővel és kereskedelmi központtal.

Dubaj éghajlata kellemes egész évben, kivéve július és augusztus, mert ekkor a hőmérséklet elérheti a 45 fokot is, ami magas páratartalommal párosul. Természetesen minden üzlet, étterem és bevásárlóközpont légkondicionált.

Az angol nyelvvel mindenütt elboldogolunk Dubaiban, az összes étterem és útjelzés arabul és angolul szerepel.

Dubai egy kozmopolita város, de azért érdemes néhány szabályt betartani. Fürdőruhában csak a strandon tartózkodjunk, ha bevásárlóközpontba látogatunk vagy egyéb turista látványosságokat keresünk fel, akkor ne viseljünk túl kivágott vagy szűk ruhát. Ha mecsetet szeretnénk meglátogatni, akkor az öltözködési szabályok még szigorúbbak. A kar, láb, váll nem lehet fedetlen sem a nőknél, sem a férfiaknák és a nőknek kendőt is kell viselniük.

Alkoholt turisták fogyaszthatnak arra kijelölt éttermekben és bárokban, ezek általában négy- és ötcsillagos szállodákban találhatóak, de a strandon és az utcán szigorúan tilos.

Autóbérlés Dubaiban

A Dubaji nemzetközi repülőtér az Egyesült Arab Emirátusok legforgalmasabb repülőtere. Tömegközlekedés természetesen Dubaiban is létezik, de mégis az autókölcsönzés Dubai-ban és környékén a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja, hogy felfedezzük ezt a különleges helyet. Az Egyesült Arab Emirátusok autóbérlés tekintetében nagyon jól ellátott, a legnagyobb nemzetközi autóbérlő cégek itt is jelen vannak. A dubai autókölcsönzés a következő cégek által biztosított: Thrifty, Dollar, Autorent, Europcar, Payless, Hertz, Avis, Sixt, Cargets és W&B Rent a Car.

Az Egyesült Arab Emírségekben másik 5 fontos reptér található a Dubai nemzetközi reptéren kívül: Abu Dhabi nemzetközi repülőtér, Al Ain nemzetközi reptér Abu Dhabi-ban, Fujairah nemzetközi reptér, Ras Al Khaimah és Sharjah nemzetközi repülőtér.

Nemzetközi vezetői engedély szükséges az autóbérléshez és a vezetéshez!

Egyéb népszerű helyszínek az Egyesült Arab Emirátusokban

Autópálya információk az Egyesült Arab Emirátusokban

Az E11 autópálya Dubait köti össze Abu Dhabival és egészen Szaúd-Arábiáig húzódik.

Dubaiban 6 fizetőkapu van, ahol elektronikus útdíjfizetés (salik) működik. Egy kártyát kell vásárolni, aminek az értéke 100AED. Minden egyes alkalommal, amikor a fizetőkapuhoz érünk, akkor automatikusan 4AED-t von le. Minden bérelt autó rendelkezik ilyen kártyával és az úthasználatnak megfelelően a kölcsönző le fogja vonni a díjat.

Az autó vezetéshez és az autóbérléshez nemzetközi vezetői engedély szükséges.