Ciprus

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. A ciprusi táj nagyon változatos, Kristálytiszta vizű, aranyhomokos tengerpartok, termékeny síkságok, dombvidék, magas hegycsúcsok váltják egymást. Mindent magában rejt, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges, múzeumok kincsei, a gazdag kulturális örökség, ógörög emlékek, kolostorok, minaretek várják a kíváncsi utazókat. Számos csodálatos üdülőhellyel büszkélkedhet Ciprus, az egyik talán legismertebb Larnaca, a világ egyik legnaposabb helyének tartják. Agia Napa, hangulatos éttermeivel, tavernáival és jól kiépített homokos tengerpartjaival. Pafosz szintén a kedvelt útícélok közé tartozik. Nicosia, csodálatos óvárosával, a velencei korból származó erődítések a mai napig állnak a fővárosban. Noha Ciprus strandjairól és a napsütésről ismert, azonban januártól márciusig a síelés is nagy élvezetet jelent a sportbarátoknak. A síelés központja a Troodos-hegység.


Ciprus mindig is különleges szerepet töltött be a Mediterráneumban, kultúrájára a mai napig erőteljes hatást gyakorol Nyugat-Európa, ez elsősorban történelmének és külföldi származású lakosainak köszönhető. Szíria, Törökország és Libanon közelsége miatt az egzotikus keleti hangulat jegyeit is magán viseli.

A következő 5 ciprusi várost mindenképpen keressük fel ha Aphrodité szigetén járunk. Ayia Napa (Agia Napa) nemcsak a legszebb strandokkal büszkélkedhet (Nissi Beach), hanem a legigalmasabb éjszakai élettel is. A Square a város felkapott szórakozónegyede, amely világviszonylatban is elismert, ad otthont Ciprus legnagyobb klubjának a “The Castle Clubnak”, amit már több mint két évtizede látogatnak a turisták és természetesen a ciprusiak is.

Paphos (magyar: Páfosz) Ciprus kulturális központja, ahol rengeteg említésre méltó látnivaló található: például a Tombs of the Kings, a királysírok a negyedik századból; a Kato-páfoszi Régészeti Park, ami felkerült az UNESCO Világörökség listájára is és ahol csodálatos római korai villák maradványait és mozaikokat nézhetünk meg; az Ayios Neophytos (Agios Neofytos) kolostor; az erőd a Kato-páfoszi kikötőben és a katakombák.

Limassol a sziget második legnagyobb városa és itt található Ciprus legnagyobb és legforgalmasabb kikötője, ami nagyon fontos szerepet játszik a gazdasági életben is. 2014-ben nyílt meg egy ultramodern jachkikötő, a Limassol Marina, ahova érdemes kilátogatni, mert sok üzlet és étterem is megtalálható itt. Látnivalókban is bővelkedik a város, mert Limassol közelében (19 km) fekszik Kourion, ahol megcsodálhatjuk a görög-római színházat. Két fontos fesztiválnak is otthont ad a város: márciusban a karneválnak és szeptemberben pedig a borfesztiválnak.

Larnaca, Ciprus fővárosa, a sziget legrégebbi alapítású városa, ahol egy hosszú, pálmafás sétányon megcsodálhatjuk a tengerpartot. Akik szeretnek búvárkodni, azoknak érdemes felkeresni a Zenobia nevű hajóroncsot, ami szintén Larnaca közvetlen közelében található. A lárnakai sóstó a repülőtér közelében fekszik, 7000 flamingó látogatja évente.
Ha szeretnénk kicsit megismerkedni Ciprus hegyvidéki tájaival, akkor látogassunk el a Troodos-hegysébe, Platresbe, ahol sétálhatunk, piknikezhetünk vagy éppen túrázhatunk is. A levegő még nyáron is kicsit hűvösebb, mint a sziget mediterrán részein.

Autóbérlés Cipruson - Autókölcsönzés Cipruson

A bérautó foglalás Cipruson a legjobb módja, hogy felfedezzük a sziget eldugott hegyvidéki falvait, különlegesen szép strandjait. Két repülőtér található Cipruson a Larnacai nemzetközi repülőtér (LCA), ami a sziget legnagyobb légikikötője és a Páfoszi nemzetközi repülőtér (PFO), ami 10 km-re fekszik a várostól. A legnagyobb autókölcsönzők Ciprus mindkét repterén megtalálhatóak. Sajnos a Paphos repülőtér jelenleg nem érhető el közvetlen járattal Budapestről, régebben a Ryanair repült ide, csak Lárnakába érkezhetünk közvetlenül Magyarországról.

Az autóbérlés Ciprus szigetén a következő autóbérlő cégek által biztosított: Europcar, Dollar, Enterprise, Green Motion, Drive Cyprus, Right Cars, Budget, Sixt és Hertz.

Legnépszerűbb helyszínek Cipruson

Autópálya információk Cipruson

Autópályák Cipruson térképCipruson 5 autópálya található:

A1 Nicosia - Limassol (73km hosszú szakasz)
A2 Nicosia - Lárnaka (21km hosszú szakasz)
A3 Lárnaka repülőtér - Ayia Napa (55km hosszú szakasz)
A5 Lárnaka - Limassol (19km hosszú szakasz)
A6 Limassol - Páfosz (66km hosszú szakasz)

Cipruson az autópálya használat ingyenes.

Térkép forrása: greek-motorway.net