Szlovénia fővárosa, Ljubljana 2 perceben

Ljubljana a Szlovén Köztársaság fővárosa, nem a legfelkapottabb úticélok közé tartozik, de mindenkinek ajánlom, hogy legalább egy hétvégét töltsön el ebben a szép, rendezett, történelmi emlékekben és kitűnő éttermekben bővelkedő városban.

Ljubljana

Ha a Ljubljanica folyó mentén sétálunk, akkor eljutunk az Óvárosba, ahol számtalan védett műemlék található, ilyen pl. a Ljubljanai vár (Ljubljanski grad), a Vásárcsarnok (Tržnica), a Városháza (Mestna Hisa Ali Rotovž), Sárkány-híd (Zmajski most), Szent Miklós-katedrális (Stolna Cerkev Sv. Nikolaja) vagy Dóm (Stolnica).

ljubljanai vár

Szlovénia leghíresebb múzeuma/galériája:

Nemzeti Galéria: középkortól napjainkig mutatja be a szlovén festészetet

Ingyenesen megnézhetjük az egyik ljubljanai építészeti remekművet, a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (Narodna in Univerzitetna Knjižnica, rövidítve: NUK) épületét, ami a híres szlovén építész Jože Plečnik műve.

Nemzeti és Egyetemi könyvtár

Ha kedvünk van hozzá, és időnk is engedi, akkor tervezzünk be egy Ljubljana környéki túrát is. Érdemes elkirándulni a Smarna Gora hegyhez (664m magas). Jól kitáblázott túraútvonal visz minket végig, csodálatos panoráma nyílik innen a Kamniki- és a Julian-Alpokra.

Smarna Gora télen

Étterem Ljubljanában: tradícionális szlovén ételeket szolgálnak fel elfogadható áron a Sokol (cím:Ciril Metodov trg 18) nevű étteremben.

Szinte minden sarkon kapható a helyi specialitás a burek is, ami nem más, mint egy töltött tészta (töltelék lehet sós (hús, sajt) vagy édes is (almás)).

A méltán híres burek

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy éppen vasárnap is a szlovén fővárosban lehetünk, akkor látogassunk el a vasárnapi piacra – a Ljubljanica folyó két partján a Három híd közelében tartják – vadászhatunk itt festményekre, hallgathajuk az utcazenészeket, vagy helyi finomságokat kóstolhatunk.

Szállás Ljubljanában

Autóbérlés Szlovéniában, autókölcsönzés Ljubljanában

vasárnapi piac Ljubljana


A 10 legjobb autós túra a világon
Kérje a A 10 legjobb autós túra a világon sorozatot. Adja meg keresztnevét, e-mail címét és kattintson a Kérem a sorozatot! gombra!
Nincs spam. Bármikor leíratkozhat.

Trackbacks

  1. Szlovénia fővárosa, Ljubljana 2 perceben …

    Ljubljana a Szlovén Köztársaság fővárosa, nem a legfelkapottabb úticélok közé tartozik, de mindenkinek ajánlom, hogy […]…

Minden vélemény számít!